Avramopoulos: Želimo održati bezvizni režim s BiH, ali neophodni su dodatni napori

Fena
Avramopoulos: Želimo održati bezvizni režim s BiH, ali neophodni su dodatni napori
0 / Arhiv
Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je danas da je EU potpuno posvećena očuvanju bezviznog putovanja za građane zemalja zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva.

Međutim, dodao je da to dolazi s odgovornostima, kako za građane, tako i za relevantne vlasti.

"Pozdravljam napore Bosne i Hercegovine da osigura održivost postignutog napretka i da reforme nastave pružati konkretne rezultate, posebno u oblasti ilegalnih migracija. Ti napori moraju biti nastavljeni, te pozivam bh. vlasti da nastave efikasno provođenje sporazuma o readmisiji između EU i BiH, jačanje graničnih kontrola, pojačaju informativne kampanje o obavezama bezviznog putovanja i pojačaju napore u borbi protiv trgovine ljudima", rekao je Avramopoulos.

Evropska komisija danas predstavlja izvještaj o funkcioniranju bezviznog režima sa zemljama zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija), kao i zemljama Istočnog partnerstva (Moldavija, Gruzija i Ukrajina) u kojem je navedeno da, premda navedene zemlje nastavljaju ispunjavati potrebne uvjete za viznu liberalizaciju, po nalazima izvještaja potrebno je djelovati po određenim oblastima radi održanja kontinuirane i održive provedbe režima.

Današnji izvještaj predstavlja prvu procjenu u okviru novog mehanizma praćenja za osam zemalja koje su zaključile pregovore o liberalizaciji viznog režima s EU.

Po nalazima procjene, svih osam zemalja zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva pokazale su snažnu predanost ispunjavanju potrebnih zahtjeva i poduzele značajne napore na provedbi brojnih dalekosežnih reformi predviđenih u procesu liberalizacije viznog režima. Sada je ključno da te reforme budu održive i da zemlje ne odustaju od svojih postignuća.

Današnji izvještaj se fokusira na oblasti u kojima je potrebno dalje djelovanje, s posebnim naglaskom na nezakonite migracije i readmisiju te javni red i mir, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije