Uskoro novi režim: Za putovanje u zemlje Schengena 10 eura i online aplikacija

Fena
Uskoro novi režim: Za putovanje u zemlje Schengena 10 eura i online aplikacija
Prema prijedlogu Europske komisije (EC), koji je nedavno potvrdio Odbor za građanske slobode (LIBE) Europskog parlamenta (EP), uvode se izmjene za građane zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u "šengenski prostor" Europske unije (EU).

Državljani ovih zemalja, uključujući i proctor zapadnog Balkana, ubuduće će za putovanja morati prethodno dobiti odobrenje nadležnih službi EU.

Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima BiH Samir Rizvo objašnjava da je riječ o još jednom u nizu koraka u zakonodavnoj proceduri unutar EU, odnosno o procesu koji je u toku.

Dodao je da konačna odluka u vezi s tim još nije donesena, te da će, najvjerovatnije, biti u formi u kojoj je predložena.

Pojasnio je da se uvodi nova obaveza za sve građane koji izvan EU dolaze u EU, a što podrazumjeva da će oni morati najaviti vlastito putovanje unaprijed, istovremeno, navodeći da se ta obaveza ne odnosi specifično na BiH, niti na zemlje zapadnog Balkana, odnosno da se radi o mjeri općeg karaktera.

Rizvo, nadalje, precizira kako će građani, u skladu s predloženim modelom, biti u obavezi da putem online aplikacije popune određeni formular, odnosno da najave putovanje, te sačekaju odobrenje koje će, također, biti proslijeđeno elektronskim putem.

Po njegovim riječima, radi se o dodatnom koraku, odnosno provjeri koja će važiti određeni vremenski period, a što će biti precizirano konačnom odlukom EU.    

Kako je predviđeno, građani koji traže odobrenje za putovanje će putem  elektronskog formulara, pored ličnih i podataka o putnoj ispravi, morati, između ostalog, da navedu i adresu boravišta u EU, tamošnje podatke za kontakt i zemlju ulaska u EU.

U tom kontekstu, predviđen je i rok za odgovor EU od 72 sata, a onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po sigurnost EU bila bi odbijena dozvola za putovanje u skladu s prijedlogom za uspostavljanje novog Europskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).

Elektronski formular s molbom osobe za putovanje bez vize u šengensku zonu će automatski biti provjeren u bazama podataka EU, uključujući Šengenski informacioni sistem (SIS), Sistem ulaska/izlaska, kao i preko baza europske policijske službe Europola i Interpola.

Prema prijedlogu EC-a, državljani zemalja zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u zemlje EU-a morat će za prethodnu provjeru uplatiti iznos od 10 eura, a od plaćanja te dažbine bit će oslobođene osobe mlađe od 18 i starije od 60 godina, te članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje.

Iz Odbora za građanske slobode Europskog parlamenta rečeno je da je cijeli postupak oko uvođenja nove obaveze složen i da bi sistem ETIAS, ukoliko bude usvojen, mogao da stupi na snagu tek početkom 2020. godine.

Kako je tim povodom izjavila izvjestiteljica u odboru LIBE za uvođenje sistema ETIAS, zastupnica Kinga Gal - predloženi mehanizam će znatno doprinijeti jačanju sigurnosti EU, kao i snažnijem i djelotvornijem sistemu zaštite granica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije