Potpredsjednik Vlade Kosova: Naši građani teže dolaze do BiH nego do EU

Anadolija
Potpredsjednik Vlade Kosova: Naši građani teže dolaze do BiH nego do EU
U Prištini je održan okrugli sto "Ekonomska regionalna zona Zapadnog Balkana, šire trgovinske implikacije i izazovi u implementaciji za Kosovo" u organizaciji Grupe za pravne i političke studije.

Na ovom skupu govorio je potpredsjednik Vlade Kosova Fatmir Limaj koji je izjavio da su sve inicijative koje su priprema i ubrzanje evrointegracija dobrodošle, ali se prvo moraju poštovati interesi zemalja pojedinačno.

Limaj je naglasio da Kosovo u tom pogledu ima velike političke prepreke, prije svega zbog odbijanja Srbije i Bosne i Hercegovine da priznaju njegovu državu te postojanja viznog režima između Kosova i BIH. 

"O kakvoj slobodnoj regionalnoj zoni govorimo kada mi još uvijek imamo problem kretanja između Kosova i Bosne i Hercegovine. Kretanje naših građana je teže u pravcu BiH, nego ka bilo kojoj zemlji EU. Nepriznavanje nezavisnosti Kosova i drugi politički problemi su glavne prepreke prema kojima će Kosovo zauzeti svoj stav u pogledu daljeg kretanja", kazao je Limaj. 

On je istakao i da se zbog političkih prepreka ni CEFTA nije pokazala kao efikasna, iako je Kosovo gotovo jedina zemlja koja je u potpunosti poštovala taj sporazum.

Zbog svega, po njegovim riječima, Kosovo se mora okrenuti sebi, mora braniti svoje interese i primjenjivati striktno recipročne mjere. Takođe, zbog toga je Vlada Kosova dala veliki prioritet podršci i osnaženju domaće proizvodnje, kako Kosovo više ne bi bilo divlje tržište koje svi iskorišćavaju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije