Autor objasnio šta predstavlja Čovićev grb: "Stavili smo i ljiljane..."

8
Radiosarajevo.ba
Autor objasnio šta predstavlja Čovićev grb: "Stavili smo i ljiljane..."
Print Screen / Dragan Čović proslavio 65. rođendan

Heraldičar je pojasnio kako je još jedan bitan element na Čovićevu grbu, ljiljan, koji ima različita simbolička značenja, no najčešće se na njega gleda kao na simbol čistoće ili Djevice Marije.

Grb koji je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH dobio na poklon za rođendan idalje je tema, piše Jutarnji.hr.

“Grb koji smo izradili za Dragana Čovića je obiteljski grb. Naručitelj je rekao koje elemente na njemu želi, a naš je posao dizajnirati takav grb prema svim heraldičkim pravilima te je zaveden u registar, čime je zaštićen. To nije plemićki grb, oni su posebna kategorija i svaka plemićka obitelj ga ima.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Ovo je građanski grb, kakvi postoje od samih početaka heraldike, a koje ljudi naručuju iz različitih razloga, dizajniran isključivo za određenu osobu”, objašnjava Mladen Stojić, riječki heraldičar čija je kompanija Heraldic – art d.o.o. izradila grb za predsjednika HDZ-a.

Stojić nije baš sretan zbog insinuacija da je riječ o izradi plemićkoga grba i komentara po društvenim mrežama i odmah je više puta naglasio da se objavljivalo svašta, puno iskrivljenih informacija. A komentari su, prije svega, išli u smjeru ismijavanja i pokušaja fabriciranja aristokratskog porijekla od strane jednog regionalnog političkog moćnika.

Amblemi koji zauzimaju polja na štitu zovu se naboji, a na Čovićevu je jedan od uobičajenih naboja u heraldici, lav. On simbolizira snagu, hrabrost, plemenitost, stabilnost, a nalazi se i u grbu Jeruzalema i u grbu Habsburgovaca.

Lav može biti u različitim stavovima, lav rampant je onaj uzdignuti, a onaj koji hoda, s desnom podignutom šapom, kao na Čovićevu grbu, zove se lav pasant. Čovićev drži mač, što je također često u heraldici, a kako su na štitu još i hrvatska šahovnica i križ, može se zaključiti da je vlasnik grba zaštitnik kršćanstva i hrvatskih nacionalnih interesa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije