Arnaut: Želim potpuno ukidanje otpremnina imenovanim zvaničnicima

Radiosarajevo.ba
Arnaut: Želim potpuno ukidanje otpremnina imenovanim zvaničnicima
Radiosarajevo.ba / Damir Arnaut

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma, član Zajedničke komisije za ljudska prava, član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, te predsjedavajući Grupe prijateljstva za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Okeaniju i Japan Damir Arnaut u izjavi za Radiosarajevo.ba uoči Općih izbora 2018 kazao je da će se zalagati za nastavak ukidanja privilegija, uključujući potpuno ukidanje otpremnina za izabrane i imenovane zvaničnike i značajno ograničavanje ukupnog iznosa otpremnina za zaposlene u državnim institucijama.

Arnaut, koji je kandidat Saveza za bolju budućnost (SBB) za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, dodao je da će se založiti za uvođenje elektronskog glasanja i brojanja glasova s ciljem sprječavanja izbornih krađa.

Moramo ukinuti diskriminaciju kroz implementaciju presuda u slučajevima Sejdić i Finci, te Pilav. Upravo sam ja uspješno zastupao Ilijaza Pilava pred Europskim sudom za ljudska prava u ovom sporu. Rješavanje pitanja izbora u Mostaru kroz nastavak bliske saradnje sa predstavnicima međunarodne zajednice, poglavito predstavnika zemalja članica EU i NATO saveza”, rekao je Arnaut.

Na pitanje koji su njegovi najveći politički uspjesi, naš sagovornik podcrtao je da je bio predlagač osam zakona, od kojih su tri usvojena, uključujući ukidanje “bijelog hljeba”, ukidanje naknada za rad u komisijama, te davanja prednosti vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima nad vozilima pod pratnjom.

“Autor sam i predlagač više od 30 amandmana, postavio sam više od 200 poslaničkih pitanja. Prema ocjenama nevladinih organizacija najaktivniji sam zastupnik u sazivu Predstavničkog doma 2014.-2018.”, izjavio je Arnaut.

Napominje da je učestvovao u odbranama Ejupa Ganića i Jovana Divjaka od politički motivisanih srbijanskih optužnica.

“Napisao sam i ishodio usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Australije. Organizirao sam postavljanje stćka teškog šest tona ispred Parlamenta Australije”, naveo je naš sagovornik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije