Arnaut: Inzko je svojim istupom podržao kartu na koju igra SDA

Amil Dučić
Arnaut: Inzko je svojim istupom podržao kartu na koju igra SDA
Radiosarajevo.ba / Damir Arnaut
Zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damir Arnaut govorio je u intervjuu za Radiosarajevo.ba o istupu visokog predstavnika Valentina Inzka u vezi sa Izbornim zakonom BiH.

"Iskreno me iznenadilo to istupanje Visokog predstavnika jer je postojao jasan dogovor među svim učesnicima procesa da se ne izlazi u javnost sa bilo kakvim detaljima. Nebitno je što gospodin Inzko nije iznio sve modele o kojima je razgovarano. Naime, iznošenjem samo dva poredao je OHR-ove, ili bar svoje lične, preference. Time je preuzeo ogromnu odgovornost za ishod ovog procesa, pogotovo što su se, bar do ove njegove izjave, svi domaći akteri čvrsto držali dogovora, na kojima su Misija EU i Ambasada SAD-a insistirale, da ne izlazimo u javnost sa bilo kakvim, pa ni najsitnijim detaljima. Ja ću se, ispred SBB-a, i dalje držati tog dogovora. No činjenica je da je Inzko ovim istupom u tehničkom smislu podržao kartu na koju igra SDA - povećao je mogućnost intervencije OHR-a u ovom procesu. No šta ako Inzko u suštinskom smislu nametne rješenje koje priželjkuje HDZ? I možda je upravo to i pozadina čitave igre koju SDA i HDZ sinhronizovano igraju. U javnosti i na pregovorima se prave da imaju dijametralno suprotstavljene stavove, da brane tzv. "nacionalne" interese, a u tajnosti idu na to da neko drugi nametne rješenje koje nije u interesu Bosne i Hercegovine i njenog multietničkog i pluralističkog karaktera", rekao je Arnaut za Radiosarajevo.ba.

predstavnicki_dom_izborni zakon (1).jpg - undefinedPredstavnički dom /Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Radiosarajevo.ba: Priča o izmjenama Izbornog zakona BiH u cjelini blokirala je praktično sve druge procese u BiH. SDA i HDZ imaju zabetonirane stavove. Je li realno do izbora očekivati ikakav pomak i kako?

"Kako sam već naveo, to što SDA i HDZ rade je samo za javnu upotrebu. Iza scena oni se jako dobro razumiju i dogovore. Evo, kako je Tvrtko Milović dobio ovu poziciju na BHRT-u? Imenovao ga je Upravni odbor čiji je sastav  rezultat dogovora Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno SDA-HDZ-SDS. Isti taj Upravni odbor je prije toga imenovao direktoricu BH Radija 1, za koju su neki mediji izvjestili da je objavljivala fotografije sa likovima Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Draže Mihajlovića.

U svakom slučaju, pomak se može očekivati ako predstavnici međunarodne zajednice vrlo jasno identifikuju i naprave razliku između progresivnih i kreativnih snaga u ovom procesu s jedne, te kočničara s druge strane".

Radiosarajevo.ba: Šta možete reći o SBB-ovom prijedlogu za Mostar i može li se tu očekivati konačno rješenje?

"Taj naš prijedlog je primjer jednog izuzetno kreativnog pristupa, ili kako je to predsjednik SBB Gradskog odbora Mostar g. Anel Kljako slikovito i inteligetno opisao: djelovanje između crvenih linija. Naš prijedlog, naime, daje građanima Mostara glavnu riječ pri izboru gradonačelnika, ali bez potrebe izmjene niza uredbi koje regulišu da gradonačelnika bira Gradsko vijeće. Istovremeno, naš prijedlog garantuje rotaciju na tom mjestu između različitih naroda i pripadnika Ostalih. Konkretno, građani bi glasali za kandidate, a od tri prvoplasirana, od kojih bi maksimalno po jedan mogao biti iz reda nekog konstitutivnog naroda ili reda ostalih, Gradsko vijeće bi biralo gradonačelnika. Druga dva bi automatski postajali zamjenici gradonačelnika. Nakon svakog mandata, gradonačelnik bi bio iz reda drugog naroda, odnosno ostalih. Ovo je rješenje za Mostar, za građane i jedino smeta strankama koje žele da u potpunosti kontrolišu izbor gradonačelnika, odnosno da na toj poziciji imaju svoje poslušnike. Također smo ponudili i izuzetno kreativno rješenje za pitanje Centralne zone. No, potrebno je prije svega da SDA i HDZ pokažu volju da se rješenje uopšte nađe".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije