Damir Arnaut o novim pregovorima: SDA i HDZ uopće ne žele rješenje

A. D.
Damir Arnaut o novim pregovorima: SDA i HDZ uopće ne žele rješenje
FOTO: Radiosarajevo.ba / Lideri SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a postigli načelni dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH

Nakon propalog sastanka lidera održanog 25. aprila za danas je poslije podne zakazan novi sastanak predsjednika stranaka u vezi sa Izbornim zakonom BiH.

Propao još jedan sastanak: Nema dogovora o izmjenama Izbornog zakona

Sastanak će voditi američka ambasadorica Moreen Cormack i šef Delegacije EU u BIH Lars Wigemark, a njemu bi trebali prisustvovati Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB), Nermin Nikšić (SDP), Dragan Čović (HDZ BiH) i Željko Komšić (DF).

Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu PSBiH, koji je učestvovao na prethodnim sastancima rekao je za Radiosarajevo.ba kako smatra da su HDZ i SDA zabetonirali svoje pozicije zbog čega će teško biti postići dogovor.

"Sve ukazuje da HDZ i SDA ne žele rješenje, pa i da su se dogovorili da se ne dogovore. Prije desetak dana, HDZ je optužio ambasadore SAD i EU da zastupaju bošnjačku stranu, a jučer su neki mediji iza kojih stoji SDA optužili ambasadore da lobiraju za HDZ. Tako stvaraju stvaraju klimu da ne dođe do dogovora i da izbornu kampanju vode na tim međusobnim optuživanjima, kako bi se zaboravilo da se  lako dogovore o kadrovskim rješenjima, o podjeli resursa i kontroli javnih preduzeća", kazao je Arnaut.

Dodaje kako je indikativno da se SDA pojavljuje sa zahtjevom da OHR nametne rješenje, što dodatno udaljava od rješenja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije