Aranžman s MMF-om dogovoren u kafani, Parlament niko ništa nije pitao

Radiosarajevo.ba
Aranžman s MMF-om dogovoren u kafani, Parlament niko ništa nije pitao
Povodom odluke Vlade Federacije o zaduživanju kod MMF-a, bez saglasnosti Federalnog parlamenta, oglasio se zastupnik Naše stranke Dennis Gratz.

"Današnja sjednica Federalnog parlamenta predstavlja farsu. Nakon četiri mjeseca nerada ovog parlamenta, umjesto da nadoknadimo propuštene sjednice, danas smo zasjedali da glasamo o Odluci o prihvatanju zaduženja Federacije kod MMF-a. S obzirom na to da je Vlada već ranije preuzela novac, čime je derogirala ustavne ovlasti Federalnog parlamenta, današnja sjednica održana je zbog forme. Pred nas je zaduženje došlo kao svršen čin. Mi, zastupnici građana, predstavnici najviše zakonodavne vlasti – nismo imali priliku čak ni raspravljati o iznosu i namjeni kreditnih sredstava", kazao je Gratz.

On je dodao da je zaduženje dogovoreno u kafani Barka na sastanku Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, čime je poslana jasna poruka da prema njihovom mišljenju kafana Barka ima veću institucionalnu moć od Predstavničkog doma Parlamenta.

„Tek kad je izvršen transfer novca obavljen je sadržaj Pisma namjere. Znači Vlada se već bila zadužila, i tek kad je to učinila, obznanila je razloge i namjeru utroška sredstava. Građani, javnost i Parlament mogu raspravljati samo o onom što je već učinjeno – što je suprotno od demokratske prakse, gdje bi trebalo biti obratno: prvo da vidimo o čemu se radi, pa da odlučujemo“, dodao je Gratz.

„Iz Pisma namjere jasno je da ni ovaj aranžman s MMF-om neće biti iskorišten u razvojne projekte, koji bi probudili našu ekonomiju, već će se novci koristiti za finansiranje glomazne administracije, stranačkih poslušnika u državnom sektoru, te na krpljenje socijalnih fondova. A iskustvo jasno govori da države koje su se zaduživale ne za razvojne projekte, mogle su i da vrate dugove i ostanu ekonomski suverene. Ova praksa Vlade FBiH gdje se zadužuju u nerazvojne, socijalne svrhe - pokazala se kao recept za slamanje ekonomske kičme državama", zaključio je Gratz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije