Apsurdi: Zemlja u dubokoj inflaciji, a bh. političari sebi izglasali povećanje plaća

0
Radiosarajevo.ba
Apsurdi: Zemlja u dubokoj inflaciji, a bh. političari sebi izglasali povećanje plaća
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Parlament BiH

Budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2022. godinu danas je usvojen u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u prvom čitanju.

Prema predloženom budžetu, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Budžetom je predviđeno i povećanje plata državnim službenicima, a iako je ranije bilo riječi da će one biti povećane samo za vojnike, policajce i druge državne službenike čije su plate niske, sada se govori i o povećanju za ministre i zastupnike u Parlamentu.

Zastupnik u PDPS BiH Damir Arnaut izjavio je danas da povećanje plata u institucijama BiH od 95 miliona KM nije fiskalno odgovorno.

Nagradna igra kozmetičkog salona u Zagrebu razbjesnila mnoge: "Sramotno i tužno"

Nagradna igra kozmetičkog salona u Zagrebu razbjesnila mnoge: "Sramotno i tužno"

Dodao je da se plate primarno povećavaju političarima za oko 500 KM, a prosječnom graničnom policajcu ili vojniku za 70 do 80 KM.

Arnaut je istakao da to povećanje dolazi od naplate akciza na gorivo zbog čega određeni poslanici ne žele da se te akcize smanje.

"U situaciji kada sve zemlje u regionu usvajaju mjere za olakšanje enormnog rasta cijena goriva u BiH nema takvih mjera i ovakvo stanje će očito ostati najmanje do oktobra", smatra Arnaut.

Povećanje osnovice plate svima zbog različitih koeficijenata značilo da bi plata predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji bila povećana 500 ili 600 KM, a nekom službeniku 50 do 100 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije