Apel za vlasti u HNK: "Poduzmite sve mjere da nam se ne desi sarajevski scenarij"

0
Radiosarajevo.ba
Apel za vlasti u HNK: "Poduzmite sve mjere da nam se ne desi sarajevski scenarij"
Radiosarajevo.ba / Mostar

Kantonalni odbor SDP BiH HNK u cilju sprečavanja širenja koronavirusa traži od Vlade HNK da poduzme sve potrebne mjere kako "ne bismo u našem kantonu idućih dana gledali sarajevski scenarij koji trenutno liči na strašne prošlogodišnje scene iz talijanskog Bergama".

Svi hercegovački stručnjaci i epidemiolozi zadnjih dana upozoravaju da će Hercegovina uskoro postati veliko žarište koronavirusa.

"Zbog toga, tražimo hitno zasjedanje Skupštine HNK koja zajedno sa Vladom HNK mora iznaći najbolja rješenja kako bi se ponajprije pomoglo zdravstvenim djelatnicima što bezbolnije prevladaju očiglednu krizu koja slijedi.

Posebno je zabrinjavajuće da Vlada HNK u ovakvoj situaciji još uvijek nije pronašla rješenje za štrajk zdravstvenih radnika. Pošto je evidentno da vlasti Federacije, a ni države, očigledno za dugo vremena neće nabaviti ni jednu jedinu vakcinu protiv koronavirusa smatramo da je krajnje vrijeme, kako već pokušavaju drugi kantoni, da nadležni ministar Opsenica zajedno sa cijelom Vladom HNK ispita sve mogućnosti eventualne nabavke vakcina za građane HNK", navodi se u saopćenju SDP-a, te dodaje:

"Nadamo se da će u tom pokušaju vlasti u HNK biti barem malo uspješnije od stranačkih kolega na višim razinama vlasti. Životi građana nemaju cijenu, pa očekujemo da se i nadležni ministri i cijela Vlada HNK-a počne ponašati u skladu teškom situacijom u kojoj se nalazimo. Uz sve ovo, potpuno je jasno da će se ionako teška ekonomska situacija vjerovatno idućih mjeseci još više pogoršati, pa od Vlade HNK očekujemo hitne interventne mjere koje će spriječiti ugrožavanje životne egzistencije građana."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije