Pregovori Vlade HNK i sindikata zdravstva: Rezultat ovisi o ministarstvu iz Sarajeva

0
Radiosarajevo.ba
Pregovori Vlade HNK i sindikata zdravstva: Rezultat ovisi o ministarstvu iz Sarajeva
Foto: Bljesak.info / Konferencija ispred Vlade HNK

Predstavnici Vlade HNK i sindikata zdravstvenih radnica danas su održali prvi službeni sastanak u Mostaru.

''Slabi su pravnici u županijskom ministarstvu rada, zato naša Vlada pita Federalno ministarstvo rada za mišljenje tko može biti u pregovaračkom timu, primjerice SKB Mostar. Oni su sve činili da probaju da Dalibor Vuković ne bude u pregovaračkom timu SKB Mostar i zatražili su mišljenje Federalnog ministarstva rada'', rekao je Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK i član pregovaračkog tima SKB Mostar.

Federalno ministarstvo će, kako je pojasnio, razjasniti da li ovakav sastav sindikata može ići u pregovore, piše bljesak.info.

Ponovio je da je Sindikat jedinstven i da tu nema nikakvih problema.

Ivica Anić, predsjednik Sindikata SKB Mostar rekao je da je zadovoljan.

"Ovo je prvi put da smo održali neslužbene razgovore, mogu zaista reći da sam zadovoljan i nadam se da će ova inicijativa uroditi plodom. Razgovarali smo o svim problemima i mogu iskazati zadovoljstvo. Ovo smo trebali puno prije napraviti, ali dogovorili smo se da ćemo uskoro dati jednu zajedničku izjavu. Nadamo se uskoro početku službenih pregovora sukladno Protokolu i da se dva tima u punom sastavu sastanu i da potpišemo Kolektivni ugovor na obostrano zadovoljstvo'', rekao je Anić.

Pojasnio je da nije bilo obećanja, kada je riječ o kolektivnom ugovoru, ali je usaglašeno da se što prije krene u pregovore.

''Početak pregovora ovisi o federalnom ministru rada koji će uskoro uputiti odgovor da li članovi našeg tima koji nisu u timu kao neovisni sindikat nego angažirani kao poslužitelji, mogu sudjelovati u tijeku pregovora'', poručio je Anić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije