Anis Krivić se obratio javnosti i govorio o bolničkim kapacitetima i testiranju

1
Radiosarajevo.ba
Anis Krivić se obratio javnosti i govorio o bolničkim kapacitetima i testiranju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Anis Krivić

Anis Krivić, vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo, obratio se na konferenciji za medije nakon cijelodnevne sjednice Vlade KS zajedno sa Kriznim štabom.

"Vlada KS je usvojila zaključak kojim je naloženo da se obavi nadzor bolničkih zdravstvenih ustanova, a u cilju provjere bolničkih kapaciteta, kazao je Krivić na početku svog obraćanja.

Ovim se zadužuje inspekcija da izvrše nadzor da li se 30 posto bolničkih kapaciteta stavilo u COVID odjel. Rok je odmah.

"Naloženo je Zavodu za zdravstvenu zaštitu da ugovori testiranje na COVID-19. Naloženo je i da zdravstvene ustanove dostave spisak doktora specijalista kako bi se ukoliko buide nedostajalo ti ljekari budu premješteni u bolnice", podvukao je Krivić.

On je dodao da se zadužuje Služba sa zapošljavanje da u roku od 24 sata dostavi pregled ljekarskog kadra, te da se obrate svim penzionisanim zdravstvenim radnicima sa visokom stručnom spremom, da ukoliko bude bilo potrebe da se angažiraju u jednog od zdravstvenih ustanova.

"U slučaju pogoršanja situacije i popunjavanja bolničkih kapaciteta angažovat će se i kapacitet i privatnih zdravstvenih ustanova. Vlada KS će osigurati liste tih ustanova sa rasploživim kapacitetima i kadrom u roku sedam dana", kazao je Krivić.

Vlada KS je naložila da se izvrši nabavka antivirotika u iznosu od 2.000 kutija. I za ovu odluku rok je također odmah.

Vlada će osigurati i dodatnu opremu za zdravstvene institucije.

Zadužuje se FUCZ da za potrebe javnih zdravstvenih ustanova organizuje raspoložive kapacitete.

Krivić mijenja Nenadića

S obzirom da je bliski član porodice premijera zaražen koronavirusom, zbog čega boravi u izolaciji, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić prenio je ovlasti funkcije koju obnaša na ministra Anisa Krivića.

Ministar Krivić će tako u predstojećem periodu u isto vrijeme nastaviti izvršavati i sve obaveze koje mu proizilaze iz funkcije ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije