Ministar Krivić o broju zaraženih u školstvu, online nastavi, savjetima roditeljima

4
A. S.
Ministar Krivić o broju zaraženih u školstvu, online nastavi, savjetima roditeljima
Foto: Privatni album / Anis Krivić

Situacija s koronovirusom u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, u ovom trenutku nije alarmantna, kaže Anis Krivić, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

„Jutros sam razgovarao telefonom sa Anisom Bajramović, epidemiologom Zavoda za javno zdravstvo KS i Aidom Pilav, šeficom Kriznog štaba u KS-u. Njih dvije imaju tačne i precizne informacije o broju zaraženih učenika i nastavnika u našem kantonu. Sa jučerašnjim danom taj broj je oko 40 učenika i 30 nastavnika", kazao je ministar Krivić za naš portal.

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo su se pojavili novi zaraženi. Prema našim saznanjima, dva razreda u OŠ Čengić Vila I su u izolaciji, profesorica hemije u OŠ Isak Samokovlija, također je u karantinu. 

"U ovom trenutku čekamo rezultate za određeni broj testova koji su se radili jučer. No, vjerujem da će ovaj broj zarađenih biti veći, ali neće osjetno odstupati od ovog broja koji sam jutros dobio", priča nam Krivić. 

O sistemu nastave u KS, ministar kaže:

"U Kantonu Sarajevo imamo kombinovani model nastave, što je između ostalog, i razlog što imamo ovako nizak broj zaraženih učenika i nastavnika u našim školama. Napomenuo bih da su direktori odgovorni i da moraju poštovati sve epidemiološke mjere. Kombinovani model nastave nam omogućava da realiziramo nastavu, a da se čuvamo od zaraze u školama".

Zanimalo nas je šta ministar Krivić misli o mogućnostima povratka online nastave u KS-u, s obzirom na to da je u kantonu pojavio sve veći broj zaraženih.

"Svakodnevno pratimo epidemiološku sliku u kantonu i u slučaju da ZZO KS i Krizni štab KS daju nalog, mi bismo odmah prešli u online okruženje. Kanton Sarajevo je spreman za online okruženje nastave kao što smo to uradili i 15. marta ove godine. Ipak, iskreno sam nadam da do toga neće doći, ali mi smo spremni za takav potez", nastavio je ministar Krivić.

On je podvukao da se evidenciju i praćenje zaraženih u školama u KS vršimo putem ZZO KS i nadležnih epidemiologa.

"U Kanton Sarajevo imamo 51.000 i 5.110 nastavnika. U odnosu na te brojeve i broj zaraženibh učenika i nastavnika, stanje nije alarmantno. Svjestan sam zabrinutosti roditelja i nastavnika i svi moramo biti odgovorni i slušati glas struke u konkretnom slučaju. Također, ovo nije prva bitka koju vodimo protiv koronavirusa i pozivam sve uključene da ne dižu paniku, već da budemo odgovorni kako bismo spriječili širenje virusa. Ministarstvo za obrazovanje, u saradnji sa ZZO KS i Kriznim štabom KS, dostavilo je svim školama protokol o postupanju u slučaju pojave simptoma koronavirusa. Sve škole poštuju navedeni protokolom i to je jedini i pravi način da pandemiju držimo pod kontrolom u našim školama", kazao je Anis Krivić, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS, za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije