Krivić: Zašto sada nije moguće da svi studenti s prosjekom iznad 8 pređu na budžet

5
M. R. S.
Krivić: Zašto sada nije moguće da svi studenti s prosjekom iznad 8 pređu na budžet
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Anis Krivić

Grupa uspješnih studenata Univerziteta u Sarajevu pokrenula je peticiju kojom traže da svi oni koji imaju prosjek 8 i iznad toga pređu na budžet.

"Prema članu Zakona o visokoškolskom obrazovanju, student koji je ostvario prosjek 8,0 i iznad u prethodnoj akademskoj godini, ulazi na mjesto budžetskog redovnog studenta.

Odluka o bezuslovnom prelasku u iduću godinu praktično obezvrjeđuje ovaj član zakona, budući da je ubjedljivo nastao manjak potencijalnih budžetskih mjesta. Time je uništena posljednja nada da uspješan student koji ostvaruje dobre rezultate bude nagrađen", saopćili su iz ove grupe.

Očekuju da se o ovome odlučuje na sjednici Skupštine KS 28. oktobra.

Zbog ovog pitanja i zahtjeva smo kontaktirali ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anisa Krivića.

Ministar Krivić je istakao da je tačno da je Zakon o visokom obrazovanju predvidio da svaki student koji je u prethodnoj godini imao prosjek 8 i više može preći u redovnog studenta, te da je prije nego što je UNSA prešao na trezor odluku o tome donio dekan, a sada kada je Univerzitet u Sarajevu na trezoru, takva odredba zakona je neprimjenjiva jer bi oslobađanje studenta od plaćanja prešlo na Skupštinu, odnosno Vladu KS.

"Na jednoj od prošlih sjednica Skupštine KS takva inicijativa je bila upućena Vladi. Ja podržavam sve što je u interesu i u korist studenata, ali u proceduri nisam bio u mogućnosti uputiti takav prijedlog jer sam dobio negativno mišljenje Ministarstva finansija", kazao je Krivić.

Ministar je kazao da je i sam potpisao peticiju, što govori o tome da su mu studenti na prvom mjestu, ali je istakao da se nije moglo utvrditi koliko bi to koštalo, da ta odredba stvara i određenu diskriminaciju i da nije isti prosjek 8,0 na različitim grupacijama.

"Studente treba nagraditi, ali ne na ovako paušalan način. Treba utvrditi kriterije sa strane materijalnog prava, a s procesnog i sam postupak ostvarivanja prava", dodao je Krivić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije