Amina Smajlović: U Tužilaštvu ima časnih sudija, hvala Adnanu Lokmiću

4
A. S.
Amina Smajlović: U Tužilaštvu ima časnih sudija, hvala Adnanu Lokmiću
Arhiv / Amina Smajlović

Sudija Općinskog suda u Sarajevu Adnan Lokmić, donio je presudu kojom je utvrđena povreda prava na privatnost Nadin Smajlović, Amine Smajlović i Denisa Smajlovića od strane Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Krajem novembra 2019. godine porodica Smajlović je podnijela tužbu zbog naknade štete.

Prema presudi koju je donio sudija Lokmić, KCUS je povrijedio pravo na privatnost porodice Smajlovića objavom ličnih podataka o zdravstvenom stanju malodobne Nadin, objavom ličnih podataka iz radnog odnosa Amine Smajlović.

SAD uveo sankcije saradniku izraelskog ministra i dvama entitetima zbog nasilja na Zapadnoj obali

SAD uveo sankcije saradniku izraelskog ministra i dvama entitetima zbog nasilja na Zapadnoj obali

Presudom KCUS treba isplatiti tužiteljima iznos od 35.000 maraka.

Također KCUS se obavezuje da na svojoj zvaničnoj stranici objavi javno izvinjenje tužiteljima zbog povrede prava na privatnost u roku od 30 dana.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Aminu Smajlović, majku maloljetne Nadin, koja je potpuno smireno govorila o presudi Općinskog suda BiH, bez euforije u njenom glasu.

"Veoma sam zadovoljna prvostepenom presudom Općinskog suda. Ova presuda je još jedan dokaz da ima časnih sudija u Tužilaštvu KS. Sudiji Adnanu Lokmiću posebna zahvala. Golgotu smo prošli, jer nas je sedam vještaka odbilo. Vještak koji je preuzeo naš slučaj je bio realan. Moja najveća satisfakcija je da se sa KCUS-a moraju izviniti mojoj porodici. Podvukla bih saopćenja sa Pedijatrijske i Oćne klinike, takve gnusne laži. Nakon svega što sam pročitala, morala sam podnijeti tužbu", kaže Amina Smajlović za naš portal.

Podsjetimo, KCUS je u saopćenju za javnost iznio lične podatke maloljetnog djeteta i to o zdravstvenom stanju, hospitalizaciji, toku bolesti, dijagnozama, ozbiljnost njenog zdravstvenog stanja, propisane terapije i zahvate koje treba poduzeti.

U drugom saopćenju izneseni su podaci o broju dana provedenih na bolovanju Amine Smajlović, te otkrivajući porodičnu anamnezu oca Denisa Smajlovića.

"Materijalno mene ne zanima. Zahvalni smo advokatskom timu Galijatović što su nas prihvatili i uz nas su zajedno u borbi. Nemamo nikakav interes, samo da dokažemo pravdu šta nam je urađeno. Nadam se da će Sabina Sarajlija konačno raditi svoj posao. Sada ima dokaze i neka podigne optužnicu", podvukla je Amina Smajlović za naš portal Radiosarajevo.ba.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije