KS / Memić na Skupštini pitala: Gdje je nestao snimak? Šta je sa slučajem malene Nadin?

03. 03. 2021. u 12:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 294

Zastupnica Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić danas je postavila tri pitanja - dva Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a jedan Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Prvo pitanje odnosilo se na načelnika druge Policijske Uprave Centar Mirsada Đelilovića.

"Mirsad Đelilović je 25.02.2021. godine u 9.30 sati došao u službenoj uniformi, službenim vozilom i u toku radnog vremena na ročište o određivanju pritvora u slučaju Hasan Dupovac i drugi.

Memić je podsjetila da su Đelilović i Dupovac zajedno izuzeli snimke sa kuće Šerifa Konjevića kao dokazni materijal u slučaju Dženan Memić

"Jedan od izuzetih snimaka nikada nije prikazan u sudnici i ne znamo šta se desilo s istim. Je li uobičajena praksa napuštanje radnog mjesta za vrijeme radnog vremena i odlazak u službenoj uniformi, pri tome koristeći službeni automobil na ročišta osobama koje se terete za organizovani kriminal? Je li Đelilović zatražio odobrenje da napusti radno mjesto i dođe na ročište? Je li zatražio odobrenje da pri tome koristi službeno vozilo? Je li sačinio službenu zabilješku o prisustvovanju ročištu? Je li sačinjena službena zabilješka o korištenju službenog vozila taj dan i koja je navedena svrha? Je li za očekivati, da će pripadnici MUP-a KS koji su radili na ovom slučaju zajedno sa prvooptuženim, a koji se nalaze i u krivičnoj prijavi predatoj Tužilaštvu BiH, dolaziti na ročišta, svjesni da će se u jednom trenutku moguće naći na spisku svjedoka Tužilaštva BiH? Je li to uobičajena praksa i kako je to zakonom regulisano“, pitala je Memić tražeći pisani odgovor.

Memić je drugo pitanje postavila Tužilaštvu KS vezano za audiosnimke Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS u noći kada je u Velikoj aleji stradao Dženan Memić. 

„Da li je Kantonalno tužilaštvo uopće izuzelo i preslušalo snimke iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS iz noći kada je napadnut Dženan Memić? Kako to da ste uprkos tim snimcima odlučili teretiti Seferoviće za saobraćajnu nesreću, kada se na početku tvrdi da je Alisa Mutap udarila autom u drvo? Fascinantno je da ste u svemu tome od situacije 'djevojka udara vozilom u stablo i lakše je povrijeđena” preko poziva vezano za Dženana Memića došli do kvalifikacije saobraćajna nesreća, pa ubistvo, pa opet saobraćajna nesreća?!“, opet je pitala Arijana Memić.

Treće pitanje također je upućeno Tužilaštvu KS u vezi slučaja malene Nadin Smajlović. Tužilaštvo KS donijelo je naredbu o neprovođenju istrage, dok je Federalno tužilaštvo po pritužbi advokata porodice Smajlović naložilo pokretanje istrage navodeći da je odluka o neprovođenju istrage bila preuranjena.

"Istraga se neće provoditi protiv ljekara koji nisu pružili pomoć, radi se o slučaju koje izaziva veliko interesovanje javnosti", zaključila je Arijana Memić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)