Američki senator Wicker: Sankcije bh. zvaničnicima zbog korupcije i nezakonitosti

Radiosarajevo.ba
Američki senator Wicker: Sankcije bh. zvaničnicima zbog korupcije i nezakonitosti
Foto: Mashable / Senator Roger Wicker

Predsjedavajući Helsinškog komiteta u Sjedinjenim Američkim Državama i  senator Roger Wicker, govorio je u Senatu SAD-a o povećanju američkog angažmana u Bosni i Hercegovini. Napomenuo je kako je narod u toj državi zaslužio podršku i prijateljstvo i da je za ovu zemlju važno da se SAD zainteresuje opet za nju.

"Iako je naš odnos sa svim zemljama Zapadnog Balkana važan, Sjedinjene Države imaju bitan interes u Bosni i Hercegovini. Moramo se više fokusirati na to", poručio je senator Wicker.

Podsjetio je kako je u julu imao priliku predvoditi posjetu američke delegacije Bosni i Hercegovini, napominjući kako su zvaničnici željeli upoznati zemlju i obične građane, a ne da se samo sastaju u uredima viših bh. zvaničnika. 

Naveo je da su bili u Trebinju u Republici Srpskoj i u Mostaru u  Federaciji BiH. Zatim i u Sarajevu, glavnom gradu, sastavši se međunarodnim zvaničnicima, Predsjedništvom i građanima koji traže bolju Bosnu i Hercegovinu.

Napomenuo je kako je Bosna bila prioritet vanjske politike SAD-a kada je on  došao u Kongres1995. godine , ali da se interes za manje od jednog desetljeća promijenio. Naveo je i da je BiH prošla kroz najgori pokolj u Europi od Drugog svjetskog rata.

Poručio je da se krvoproliće i sukob koji se dogodio nije odnosio samo na Bosnu i Hercegovinu, već da se ticalo i Europe.

"Sjedinjene Države su pod vodstvom Billa Clintona, a nakon što je to Europa od nas zatražila, posredovale potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma u decembru 1995. i omogućila NATO-u sudjelovanje u mirovnim operacijama radi očuvanja jedinstva Bosne i njene teritorijalne cjelovitosti. Bio je to bosanski sporazum o miru", rekao je Wicker.

Naveo je da situacija u Bosni i Hercegovini daleko od one kakvu je američka administracija željela postići. Upozorio je kako se ništa nije promijenilo uprkos ponovljenim presudama Evropskog suda za ljudska prava da se taj nedostatak Daytonskog ustava mora ispraviti.

Spomenuo je i odlazak mladih, nezaposlenost, kako političko vodstvo države ne vodi računa o narodu i kako bi ljudi trebali biti donositelji odluka.

"Korupcija je rasprostranjena. Koga god  pitate u Europi, reći će vam da je bogatstvo i potencijal Bosne ukrala korupcija", poručio je on.

Senator je rekao da SAD i Europa trebaju usvojiti politiku nametanja sankcija pojedinim bosanskim zvaničnicima koji su jasno uključeni u korupciju. Kao i sankcije za one koji sporazum, zakon i sudske odluke. 

Podsjetio je kako je Washington uveo sankcije političarima Miloradu Dodiku i Nikoli Špiriću.

Reakcija / Mektić: Ne likujemo zbog sankcija Špiriću, ali one narušavaju ugled RS-a
Department / Washington stavio Nikolu Špirića na crnu listu zbog umiješanosti u korupciju

Viši američki zvaničnici, kao i članovi Kongresa, trebali bi u Sarajevu vidjeti prioritet, rekao je senator.  

"Dopustite da zaključim: veći angažman bi bio u interesu Sjedinjenih Država, ekonomski interes i interes nacionalne sigurnosti. Naša zemlja je zaslužna za očuvanje Bosne nakon što je zemlja gotovo uništena agresijom, etničkim čišćenjem i genocidom", rekao je senator.

Napomenuo je kako trenutna situacija u BiH olakšava ekstremizam u Europi, uključujući i islamski ekstremizam, te da ne smiju čekati da"eksplodiraju" diskriminacija i etnička napetost.

Senator je naveo i da su Bosanci kao i ostali Balkanci, svjesni da su u Europi, ali  da su mišljenja da su im Sjedinjene Američke Države iskreni prijatelji.  Za kraj je zaključio da su Bosanci i Hercegovci zaslužili američko prijateljstvo i podršku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije