Ambasada SAD pozvala Sarajevo i Banja Luku da slijede primjer Mostara

7
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD pozvala Sarajevo i Banja Luku da slijede primjer Mostara
Foto: Wikipedia / Ambasada SAD

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku Gradskog vijeća Mostara o preimenovanju šest gradskih ulica, navodi se na stranici Američke ambasade nakon što je danas ozvaničeno da su ulice s nazivima ustaških zločinaca u Mostaru dobile nova imena.

"Promjena jača međunarodni imidž i ugled Mostara, koji je bio ukaljan nazivima ulica koji slave pojedince nedostojne ičije hvale, a koji su bili u suprotnosti sa modernim, otvorenim i prosperitetnim Mostarcima koje zaslužuju i koje sadašnje gradsko rukovodstvo želi izgraditi. Za neke, novo rješenje neće biti viđeno kao idealno ili savršeno, ali savršenstvo nije cilj; tolerancija, konsenzus i inkluzivnost jesu", naveli su iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Dodali su da Sjedinjene Države pozdravljaju vodstvo gradonačelnika Marija Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Mostar: Imena ustaških zlikovaca napokon odlaze u prošlost

Mostar: Imena ustaških zlikovaca napokon odlaze u prošlost

"Zajedno su radili na pronalaženju kompromisa i stavljanju zajedničkog dobra ispred uskih, nacionalističkih političkih interesa. Njihovo vodstvo i njihova spremnost na kompromis znak su snage i trebaju služiti kao primjer svim političkim liderima Bosne i Hercegovine, na svim nivoima vlasti.

Sjedinjene Države su ponosne što stoje uz lidere koji pokazuju političku hrabrost da rade zajedno na ostvarivanju značajnih postignuća za svoje birače", dodali su.

Čestitali su i članovima Gradskog vijeća Mostara koji su podržali promjenu naziva ulica.

"Pozivamo gradonačelnika, predsjednika i Gradsko vijeće da zauzmu isti pragmatičan pristup i drugim pitanjima s kojima se suočavaju Mostarci.

Rukovodstvo gradonačelnika Kordića i predsjednika Marisa, kao i odluka Gradskog vijeća Mostara, predstavljaju snažan primjer da je moguće osloboditi se prošlosti i raditi na pomirenju. Vrijeme je da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevo i Banja Luka, slijede primjer Mostara i promijene nazive ulica u svojim sredinama koje nose imena nečasnih", dodali su iz Američke ambasade u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije