Nakon dogovora o promjeni naziva ustaških ulica: Mostar ukida veliku sramotu!

11
Radiosarajevo.ba
Nakon dogovora o promjeni naziva ustaških ulica: Mostar ukida veliku sramotu!
Foto: Radiosarajevo.ba / Mostar briše veliku sramotu

Mostar je na putu da nakon 27 godina napokon ukloni ulice ustaških zločinaca, odnosno ličnosti iz vremena Nezavisne Države Hrvatske (NDH)!

Piše: Faruk Vele

Prekosutra će se na Gradskom vijeću Mosta naći Odluka Privremene komisije kojom bi trebali biti zamijenjeni nazivi šest mostarskih ulica.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Riječ je o, praktično, dokidanju dijela odluke komisije o imenovanju mostarskih ulica od 26. maja 1995. godine koju su donijeli braća Marin i Jadran Topić, te don Luka Pavlović, fra Tomislav Pervan, Nikola Mandić, Ante Aleksić, Srećko Vučina, Mile Puljić, Anđelko Zelenika i Ivan Kordić, a koju je potpisao predsjednik Općinskog vijeća tadašnje Općine Mostar, Mijo Brajković.

Mostar briše uspomenu na ustaše, evo koji će ih velikani zamijeniti u nazivima ulica

Mostar briše uspomenu na ustaše, evo koji će ih velikani zamijeniti u nazivima ulica

Aleksa i Tin

Kako god, dobra je to vijest iz grada na Neretvi, jer navedeno pitanje nije riješeno ni u vrijeme visokog predstavnika Paddyja Ashdowna prije još 20 godina!

HDZ je u kontinuitetu tražio da se uklanjanje "ustaških ulica" veže uz ukidanje ulica ličnosti iz Narodno-oslobodilačke borbe (NOB)!?

Inače, dogovor su usuglasili članovi Komisije u kojoj su bili gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ), predsjedavajući Gradskog vijeća Mostar Salem Marić (SDA), te predsjednici Klubova Srba, Hrvata i Bošnjaka Velibor Milivojević, Vlatko Marinović i Zlatko Guzin.

Odluka je donesena, kako tvrde, nakon razmatranja svih pristiglih prijedloga Klubova političkih stranaka, i to SDP-a, Naše stranke, Koalicije za Mostar, HDZ-a BiH, HRS i "Ostajte ovdje".

Tako će dosadašnja ulica nazvana po Mili Budaku, nekadašnjem predsjedniku privremenog Hrvatskog državnog vodstva, svojevrsnom Palevićevom Gebelsu, odnosno šefu propaganda NDH i kasnijem ministru, postati ulica Alekse Šantića.

Ponovo, jer se ta ulica i prije rata i agresije na BiH nazivala po velikom mostarskom i bosanskohercegovačkom pjesniku.

Mile Budak gubi ulicu u Mostaru
Foto: Prtscr / HRT: Mile Budak gubi ulicu u Mostaru

Sramno je bilo da je ta ulica decenijama nosila ime po osuđenom ratnom zločincu koji je potpisao, primjerice, Zakonsku odredbu o prelazu s jedne vjere na drugu, što je bio jedan iz serije “rasnih” zakonskih odredbi kojima je započeo “val radikalizma”.

Aleja licemjerja i beščašća:Čuvar ustaških ulica pred žrtvama u Yad Vashemu

Aleja licemjerja i beščašća:Čuvar ustaških ulica pred žrtvama u Yad Vashemu

Jure i Boban na smetljištu historije

Dosadašnja ulica zapovjednika zloglasne "Crne legije" Jure Francetića u naselju Cim nosit će naziv Humska. Od Bijelog Brijega prema Crkvi sv. Franje u Ilićima, preko rijeke Radobolje, prolazila je ulica Viteza Rafaela Bobana, rođaka predsjednika tzv. Herceg-Bosne, Mate Bobana. Ona će ubuduće nositi ime ulice Fra Ljudevita Laste.

Nekadašnja Slijepa ulica u Mostaru preimenovana je u Ulicu Vokića i Lorkovića, a ubuduće bi trebala nositi ime velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića

Ulica ustaškog Tabornika Ive Zelenike (koja se prije rata zvala po njegovom bratu, partizanu Anti Zeleniki) sada će nositi ime Ulica Ciglana.

Umjesto župana Đure Spuževića (ulica je nekada nosila ime po učeniku mostarske Gimnazije koji je dao život u borbi protiv fašizma Predrag Škrobiću) nosit će ime po slikaru i karikaturisti Ismetu Ici Voljevici.

Ustaški zlikovci žive u Mostaru: Budakovom do ulica Jure Francetića i Rafaela Bobana

Ustaški zlikovci žive u Mostaru: Budakovom do ulica Jure Francetića i Rafaela Bobana

Čović i Izrael

Da li je to da se "brzo i lako" došlo dogovora, i to poslije tri decenije, utjecala nedavna posjeta lidera HDZBiH Dragana Čovića Izraelu, gdje je najavio "nastojanja da donese pravno neobavezujuću definiciju antisemitizma", na koncu, nije ni bitno.

Bitno je da će s lica Mostara biti uklonjena civilizacijska sramota!

Podsjetimo, i visoki predstavnik Christian Schmidt i ambasadori su, također, od vlasti tražili ukidanje ulica koje ne službe Mostaru na čast!

Predsjedavajuću GC Mostar Salem Marić kaže za portal Radiosarajevo.ba kako se nada da će ova odluka biti usvojena prekosutra.

"Ne vidim nijedan razlog zašto ne bi bila usvojena. Usvojili smo pet načela koja smo se dogovorili poštovati i usaglasili smo rješenje. Ta načela su bila da budući nazivi moraju biti općeprihvatljivi, da odluke moraju biti donesene koncensusom, da ne mogu biti jednonacionalno usmjerene, da, ukoliko ne bude koncenzusa oko imena, mogu biti korišteni toponimi itd.

Možda će biti različitih komentara, ali mislim da je poslije više pokušaja u prošlosti, ovo dobro rješenje“, kazao je, uz ostalo, Marić za Radiosarajevo.ba.

Velibor Milivojević istakao je da je Komisija predložila najprihvatljivija rješenja za promjenu naziva ulica koje su do sada nosile nazive po ustaškim zvaničnicima.

Schmidt i ambasadori traže promjenu naziva pet mostarskih ulica

Schmidt i ambasadori traže promjenu naziva pet mostarskih ulica

"Svaki drugi put, osim ovog, bio je pogrešan i jeftino politikanstvo, obmanjivanje građana sa mogućom jako opasnom posljedicom da se upropasti ova prilika", rekao je Milivojević za Srnu.

Zalihić: Dobro je da su krenuli

Arman Zalihić iz mostarskog SDP-a naglašava da u obrazloženju Odluke stoji da je SDP BiH dao prijedloge, što, kako veli, nije tačno.

"To je obmana i ovo je isključivo prijedlog komisije koju isključivo čine članovi HDZ-a, SNSD-a i SDA. Mi smo izmjene predložili u formi Odluka i one su na dnevnom redu sjednice. A to je da navedene ulice ponesu ime: Svetozara Ćorovića, Sestara Bergman, Ante Zelenike, Dobrovoljnih darivatelja krvi i Husage Čišića. Dobro je što smo ih natjerali da krenu u proces izmjena, ali njihova imena ćemo analizirati na Klubu i evidentno je da su učinili više propusta na što ćemo ukazati na sjednici do koje ćemo zauzeti i konačni stav oko glasanja", rekao je Zalihić.

Cigla može, žena ne može

Milojević tvrdi da bi "da se odlučivalo po prijedlogu SDP-a na prošlost sjednici", odluka bila odbijena, te se, prema Statutu, o tome ne bi moglo raspravljati u narednih šest mjeseci!

S druge strane, Irma Baralija iz Naše stranke navela  je da će prekosutra na sjednici Vijeća "biti donesena odluka koja je trebala biti davno donesena, a tiče se naziva ulica".

“Sretna sam što su napokon sve stranke pristale i dogovorile se da u Mostaru od sada nema mjesta za Milu Budaka, Vokića i Lorkovića, Rafaela Bobana, Djuru Spuževića, Tabornika Ivu Zeleniku i Juru Francetića.  S druge strane, za mene lično je poražavajuće, pa čak i uvredljivo, da je komisija sačinjena od pet stranačkih vođa odlučila da, uprkos našim ali i prijedlozima drugih stranaka, baš ni jednu ulicu ne nazove po ženi.  Izgleda u ovakvom Mostaru je lakše dobiti ulicu ako si cigla nego ako si, na primjer, prva žena s doktoratom u BiH.

Naravno da ću na ovu temu diskutovati prekosutra a pozivam i pojedince, intelektualce, kao i udruženja i organizacije koje postoje u Mostaru, a u svom Statutu imaju naznačeno da se bore i za ravnopravnost žena, da se oglase", navela je Irma Baralija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije