Američka ambasada podržala uspostavu konstitutivnosti Srba i bosanskog jezika

0
Radiosarajevo.ba
Američka ambasada podržala uspostavu konstitutivnosti Srba i bosanskog jezika
Arhiv / Američka ambasada u BiH

Američka ambasada SAD u Sarajevu se putem društvene mreže Twitter oglasila povodom odluke Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona da Srbi postanu konstitutivan narod.

Oni su u svojoj objavi podržali navedenu odluku ali i to da Bošnjaci konačno dobivaju svoj bosanski jezik i pismo usklađeno sa Ustavom Federacije BiH.

"Podržavamo priznavanje bosanskih srba kao konstitutivnog naroda u BiH, kao i uključivanje bosanskog jezika u Ustav Hercegovačko -neretvanskog kantona.

Poštivanje odluka Ustavnog suda FBiH zakonska je obaveza i radujemo se sličnim koracima u drugim kantonima", izjavili su iz Američke ambasade SAD u Sarajevu.

Podsjetimo, i novi visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je odluku Skupštine HNK o izmjenama Ustava kojima je priznata ravnopravnost srpskog naroda, službeni status srpskog jezika i ćiriličnog pisma u ovom kantonu, te priznat bosanski jezik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije