Komšić: NATO odbacio konstitutivnost, pozdravljam Deklaraciju

10
Radiosarajevo.ba
Komšić: NATO odbacio konstitutivnost, pozdravljam Deklaraciju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Nakon informacije da su lideri 30 zemalja članica NATO saveza usvojili deklaraciju koja u jednom dijelu poziva političke lidere u BiH da konstruktivno sarađuju u smislu euroatlantskih integracija za dobrobit svih u državi, ovu Deklaraciju pozdravio je i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

„U Deklaraciji ne stoji konstitutivnost naroda na čemu su iz Hrvatske snažno insistirali. To je još jedna delegitimizacija tog prevaziđenog etničkog koncepta na međunarodnoj sceni, jer se pokazuje da je on suprotan NATO i EU standardima. Stoga, ali i zato, pozdravljam Deklaraciju koja je usvojena na samitu NATO-a, i koja je još jednom potvrdila suverenitet BiH i podršku euroatlanskim reformskim procesima“, poručio je Komšić.

Što se tiče uvrštavanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, podrška tome je očekivana, kaže Komšić, konstantna i nije nikakva novost.

„Neki su očekivali uvrštavanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali do toga nije došlo jer bi to bilo u suprotnosti sa temeljenim vrijednostima NATO saveza“, kazao je.

Kada je riječ o izbornoj reformi, jasno je, smatra, da se ona mora provesti isključivo u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje vrlo eksplicitno nalažu odbacivanje konstitutivnosti.

„Značajnim smatram i poziv, odnosno osudu politika koje pozivaju na podjele“, zaključio je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije