Američka ambasada komentirala skandalozne izjave Zorana Krešića: "Sramotno i opasno!"

32
Radiosarajevo.ba
Američka ambasada komentirala skandalozne izjave Zorana Krešića: "Sramotno i opasno!"
Foto: Fena/PrtScr / Ambasada o jezivim Krešićevim izjavama

"Sjedinjene Američke Države oštro osuđuju i odbacuju nedavne komentare kandidata za člana Upravnog odbora TV Federacije BiH. Njegovi sramotni pozivi na daljnju podjelu Bosne i Hercegovine i blokadu funkcioniranja Federacije BiH su destruktivni, neodgovorni i nedosljedni izgradnji zajedničke, multietničke budućnosti unutar euroatlantskih institucija."

Objavljeno je ovo danas, 31. augusta, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, kao komentar na nedavne izjave mostarskog novinara Zorana Krešića koji je kazao:

"Ja želim da se vrati Herceg Bosna (…) Jako je bitno što su hrvatska politika intelektualna elita, hrvatski politički nacionalni, kulturni, znanstveni, crkveni, ako hoćete, apsolutno je dao potporu HNS i hrvatskoj politici zaključno vezano za Herceg Bosnu i za mene je i za narod Herceg Bosna svetinja, svi trebaju biti ponosni na nju i na sve ono što je ona radila bez obzira na presude sudova. Ja očekujem od HDZ-ovaca i svih na vlasti da rade na, blago rečeno, rušenju Federacije i što većem njenom slabljenju jer bi to bio kad bih se ja pitao strateški interes Hrvata.”

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Krešić je jedan od kandidata za Upravni odbor FTV-a, a Komisija za informisanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u ponedjeljak 2. septembra će održati sjednicu na kojoj je i tačka "Način biranja i imenovanja članova Upravnog odbora RTV FBiH".

Ambasada SAD-a o njegovim izjavama misli sljedeće: "Ne samo da su njegovi prijavljeni pozivi na obnovu Herceg-Bosne opasni i antidaytonski, oni su i uvredljivi i regresivni, te ga, prema našem mišljenju, čine i nekvalificiranim za bilo koju poziciju u javnom emitiranju.

Politički lideri moraju prestati sklapati dogovore koji potkopavaju funkcionalnost institucija i ignoriraju interese svih konstitutivnih naroda zarad promicanja vlastitih, uskih političkih interesa."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (32)

/ Povezano

/ Najnovije