Skandalozno: General Hrvatske vojske Ivan Tolj poručio da treba vratiti Herceg-Bosnu?!

39
Hina
Skandalozno: General Hrvatske vojske Ivan Tolj poručio da treba vratiti Herceg-Bosnu?!
Foto: PrtScr / General Ivan Tolj

Nezavisni kandidat na listi Hrvatskog bila na izborima u Hrvatskoj, general Hrvatske vojske Ivan Tolj, skandalozno je izjavio da treba obnoviti Herceg-Bosnu "ako se nastavi s narušavanjem položaja i uzurpiranjem pozicija Hrvata u Bosni i Hercegovini".

"Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman ne bi potpisao Daytonski mirovni sporazum da je znao da se Washingtonski neće uvažiti i da će Hrvati biti izigrani", rekao je Tolj - a za šta drugo nego za Televiziju Herceg-Bosne. Inače, Tolj se nalazi na drugom mjestu liste koju predvodi general Ljubo Ćesić Rojs.

Po njegovim riječima, Hrvatska danas, kao članica NATO-a, EU i kao saveznica SAD-a, može pomoći da se spriječi uzurpiranje hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH, gdje je u četiri navrata glasovima bošnjačkih birača kao hrvatski predstavnik izabran Željko Komšić: "Za to sam da, ako ne bude nikako išlo u BiH, da se vratimo na postavke Herceg-Bosne. Morat ćemo to uraditi ili se pomiriti da smo sve izgubili."

Putin izdao naređenje: Rusija počinje vježbe upotrebe taktičkog nuklearnog oružja

Putin izdao naređenje: Rusija počinje vježbe upotrebe taktičkog nuklearnog oružja

Podsjetimo, osnivanje takozvane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, paradržave u državi Bosni i Hercegovini, 18. novembra 1991. imalo je, kako je zaključeno jednom na promociji knjige Istina o Dretelju, koju je izdalo Udruženja logoraša Stolac, dugoročno jasan cilj – podjelu Bosne i Hercegovine prema dogovoru Tuđmana i Slobodana Miloševića iz Karađorđeva. A takav cilj se namjeravao ostvariti upravo "udruženim zločinačkim poduhvatom".

Washingtonskim mirovnim sporazumom u martu 1994., kojemu su sponzori bili SAD, Hrvatska i Turska, formirana je Federacija Bosne i Hercegovine. 

Presudom Haaškog tribunala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije iz 2017. vodstvo tzv. Herceg-Bosne proglašeno je krivim za udruženi zločinački pothvat etničkog čišćenja Bošnjaka i pripajanja dijela bosanskohercegovačkog teritorija Republici Hrvatskoj u što je, prema navodima presuda, bio umiješan i hrvatski državni vrh predvođen predsjednikom Franjom Tuđmanom.

General Tolj nastavio je skandalozno komentirati kako je "dio presude o udruženom zločinačkom pothvatu nedopustiv", navodeći kako su Hrvatska i Hrvati u BiH trebali pokrenuti reviziju...

Ko je Ivan Tolj?

Ivan Tolj je diplomirao hrvatski jezik i književnost. Krajem osamdesetih godina uključuje se u političke procese i pristupa od samih početaka krugu oko Franje Tuđmana. Jedan je od nekoliko desetaka utemeljitelja HDZ-a 17. juna 1989. u Zagrebu.

Bio je glasnogovornik Hrvatske vojske u operacijama Bljesak i Oluja. 

"Volio bih da mi netko može dokazati da je Hrvatska vojska uzela makar jedan čavao, a kamoli se bavila spaljivanjem kuća", izjavio je svojevremeno Ivan Tolj. "Jesmo li mi mogli znati što rade civili u šarenim ratnim odorama? Poznata je stvar da su tokom rata seljaci okopavali zemlju u našim odorama!"

Nedavno je govorio i na promociji knjige Valentina Ćorića, koji je odslužio šesnaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (39)

/ Povezano

/ Najnovije