Čampara oštro protiv imenovanja Krešića u Upravni odbor RTV FBiH: 'On je za Herceg-Bosnu'

21
Radiosarajevo.ba
Čampara oštro protiv imenovanja Krešića u Upravni odbor RTV FBiH: 'On je za Herceg-Bosnu'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Doma naroda

Aljoša Čampara, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, iznio je snažan stav na svom Facebook profilu o nedavnim političkim pitanjima. Čampara je komentirao potencijalno imenovanje Zorana Krešića u Upravni odbor RTV Federacije BiH, nazivajući takav potez neprihvatljivim s obzirom na Krešićeve javno deklarirane stavove.

"Parlament Federacije BiH je zakonodavno tijelo kojem Vlada Federacije BiH odgovara za svoj rad, a ne obrnuto," napisao je Čampara. "Ako su tačni navodi medija o namjerama HDZ-a BiH da se Zoran Krešić imenuje u Upravni odbor RTV Federacije BiH, takvo imenovanje – imajući u vidu njegove javno deklarisane i neprihvatljive stavove – ne mogu i neću podržati", napisao je Aljoša Čampara.

Čampara je naglasio da Upravni odbor RTV Federacije BiH treba biti sastavljen od stručnih lica koja će raditi na daljoj izgradnji profesionalne televizije, promicanju slobode medija, uredničkoj nezavisnosti i političkoj nepristrasnosti.

Nove informacije za građane i turiste: Trebevićka žičara od septembra će imati novo radno vrijeme

Nove informacije za građane i turiste: Trebevićka žičara od septembra će imati novo radno vrijeme

On je kritikovao Krešića zbog njegovih stavova o rušenju Federacije BiH i rehabilitaciji paradržavne tvorevine "Herceg-Bosna", naglašavajući da takva imenovanja ne doprinose konstruktivnom i progresivnom radu.

Osim toga, Čampara je izrazio protivljenje izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH i Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH. On smatra da prijedlog FMUP-a, iako usklađuje propise s državnim zakonima, nije dovoljno obuhvatan. "Postoje mnogo važnije stvari koje je potrebno izmijeniti u tim zakonima," rekao je Čampara.

Čampara je istaknuo potrebu za vraćanjem zakona u redovnu parlamentarnu proceduru kako bi se otvorila rasprava o ukidanju zakonske odredbe o etničkoj pripadnosti direktora Federalne uprave policije.

"Sigurnosni aparat trebamo osloboditi etničkog predznaka jer policijski službenici trebaju biti u službi svih građana Bosne i Hercegovine," zaključio je Čampara.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je zakonodavno tijelo kojem Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odgovara za...

Posted by Aljosa Campara on Thursday, August 29, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije