Američka ambasada: Čović i HNS su licemjerni, nema ništa od teritorijalne reorganizacije BiH

37
F. V.
Američka ambasada: Čović i HNS su licemjerni, nema ništa od teritorijalne reorganizacije BiH
Foto: Arhiv / Ambasada SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini je nazvala licemjernim to što Dragan Čović (HDZ) i Hrvatski narodni sabor (HNS) u našoj zemlji kritikuju zapaljivu retoriku drugih lidera dok i sami pozivaju na institucionalnu i teritoijalnu reorganizaciju BiH.

Njihovo saopćenje na Twitteru prenosimo u cijelosti:

"Licemjerno je da Dragan Čović i HNS kritkuju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok prijete 'institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom' BiH u istom dahu", navodi se u saopćenju Američke ambasade u BiH.

Podvukli su da pozicija SAD po pitanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH poznata i ostaje nepromjenjiva.

"Odbijamo nove geografske podjele unutar i prema suverenoj državi BiH, uključujući kreiranje trećeg entiteta, i ponavljamo predanost ka Bosni i Hercegovini kao zemlji dva entiteta, tri konstitutivna naroda i Ostalih", poručili su Amerikanci.

Istakli su i angažman visokog predstavnika Christiana Schmidta

"Osigurao je političkim strankama šest sedmica da se uključe u dijalog o rješavanju bitnih pitanja koje se tiču funkcionalnosti i podjele vlasti. Najbolje bi bilo da stranke vrijeme potroše radeći upravo to, a ne da upućuju antidejtonske prijetnje i razmjenjuju huškaćke optužbe", navodi se u objavi Američke ambasade u BiH na Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (37)

/ Povezano

/ Najnovije