Amer Obradović: Nećemo dozvoliti prikrivanje kriminala u Zavodu Pazarić

Radiosarajevo.ba
Amer Obradović: Nećemo dozvoliti prikrivanje kriminala u Zavodu Pazarić
Foto: Nezavisni blok / Amer Obradović

Komisija za ljudska prava Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas je odbila razmatranje pisma Dunje Mijatović, komesarke za ljudska prava Vijeća Evrope, koje je upućeno predsjedavajućem ovog doma Mirsadu Zaimoviću, kao i Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u FBiH.

Salić: Ministar Drljača mora biti smijenjen, on direktno krije kriminal

“Sramno i nedopustivo je odbijanje rasprave o pismu komesarke Mijović, tražit ću da sutra to Dom ispravi. Na današnjoj sjednici Komisije za ljudska prava PD Parlamenta FBiH je još jednom pokazano loše lice aktuelne većine odbijanjem da se razmotri pismo koje je povodom slučaja Pazarić uputila komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović. Danas sam kao član Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda Predstavničkog doma Parlamenta FBiH diskutovao i glasao ZA da se razmatra pismo Dunje Mijatović kao i Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u FBiH”, navodi se u saopćenju Nezavisnog bloka koje potpisuje zastupnik i član Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Amer Obradović.

Dodao je da nažalost, članovi komisije iz SDA, HDZ-a BiH i SBB su izglasali da se o ovome ne raspravlja.

“Bez obzira na ovavav pristup, sutra ću na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH insistirati da se o ovome raspravlja, kao i da se daju preporuke da se ovaj ozbiljan problem riješi, te da se da se mijenja zakonski okvir za inspekcijski nadzor o tretmanu osoba u ustavovama socijalne zaštite u Federaciji BiH. Da li se na ovaj način pod tepih što prije želi prikriti mogući kriminal dosadašnjih upravljačkih struktura? Ako nemate oraha u džepu i ako niste saučesnici u kriminalu, u čemu je onda problem raspravljati o pismu komesarke Mijović, poručio je Obradović.

Federalni parlamentarci sutra će raspravljati o stanju u Zavodu Pazarić

Prema njegovim riječima, vrlo je važno da se sprovedu preporuke ombudsmana i sprovedu međunarodne presude koje su utvrdile da centri za socijalni rad ne mogu upućivati osobe u ove institucije nego nezavisna tijela.

“I najvažnije - Parlament FBiH treba dati nalog Vladi FBiH da izdvoji sredstva kako bi se mogle uraditi kapitalne investicije u infrastrukturnom, smještajnom kapacitetu, kao i da se osiguraju sredstva za upošljavanje potrebnog stručnog kadra. A ovi koji su doveli do katastrofalnih uslova u ovim ustanovama, da se procesuiraju i sklone”, zaključio je Amer Obradović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije