Federalni parlamentarci sutra će raspravljati o stanju u Zavodu Pazarić

Fena
Federalni parlamentarci sutra će raspravljati o stanju u Zavodu Pazarić
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je u toku

Za sutra je sazvana tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja će biti posvećena stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić te ustanovama sličnog tipa iz federalne nadležnosti.

Srodne ustanove su zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Drin“ i „Bakovići“, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanova iz djelokruga socijalne zaštite - Ljubuški.

Salić: Ne želim uzimati iz tanjira djece Pazarića; Novalić poručio radi svoj posao

Parlamentarna rasprava isključivo o ovoj problematici zakazana je nakon šokantnih tvrdnji o stanju u pazarićkom zavodu, koje od prve polovine septembra izazivaju buru u javnosti.

Prvo je direktor ustanove Redžep Salić izjavio 11. septembra u Federalnom parlamentu da je kao novoimenovani rukovodilac zatekao loše uvjete za štićenike Zavoda kao posljedicu nemara prethodne uprave koju je optužio za lažiranje finansijskih izvještaja, čak i za malverzacije tipa trgovine kurbanima.

Dva mjeseca kasnije, federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić objelodanila je 20. novembra na pres-konferenciji šokantne fotografije i snimak o djeci vezanih ruku ili zavezane noge za namještaj. Ustvrdila je da snimci potiču iz pazarićkog zavoda i također optužila prethodnu upravu čiji su neki članovi i sad na pozicijama, kako je rekla.

Zavod Pazarić: Otkrivamo šta piše u izvještaju za koji kažu da je "pozitivan"

Od Salićevog i Ćudićkinog obraćanja javnosti, inspekcije, tužilaštva, policija, predstavnici vlasti i drugi faktori pozvani su da ispitaju stanje u Zavodu Pazarić.

U međuvremenu je Federalna vlada opozvala Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić, računajući i direktora Salića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije