Ambasadorica Uebber: BiH napredovala u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba

Fena
Ambasadorica Uebber: BiH napredovala u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba
Foto: Ambasada Njemačke u BiH / Margret Uebber

Njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovni Margret Uebber je, povodom 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, poručila je da je BiH u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba znatno napredovala.

Istakla je da je prošlogodišnja Parada ponosa u Sarajevu za nju lično bio doista uzbudljiv doživljaj.

"Mirni tok manifestacije i veliki broj posjetilaca bili su uspjeh ne samo za organizatore nego i za prava LGBTI osoba. Ova manifestacija pokazuje pak i to da je potrebna politička volja kako bi se postigao napredak u ravnopravnosti", kazala je Uebber, saopćeno je iz Ambasade Njemačke u BiH.

Nažalost, smatra da se iznova vidi da su LGBTI osobe i danas još izložene nepravdi, diskriminaciji i ponekad čak i fizičkim napadima.

"Moramo dakle i dalje da se zauzimamo za prava LGBTI osoba, prava koja neće biti zajamčena samo na papiru, nego i u svakodnevnom životu tih ljudi. Prvi korak u tom pravcu moglo bi na primjer biti prihvatanje opsežnog akcionog plana za prava LGBTI osoba", siatkla je ambasadorica.

Dodala je da su poštivanje i zaštita ljudskih prava temelji vanjske politike Savezne Republike Njemačke. Zaključila je da će se i dalje zauzimati za zaštitu prava LGBTI osoba i biti protiv diskriminacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije