Borrell: Neprihvatljivo nekažnjavanje kršenja prava LGBTI osoba

Radiosarajevo.ba
Borrell: Neprihvatljivo nekažnjavanje kršenja prava LGBTI osoba
FOTO: Fena / Josep Borrell

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell je povodom 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, kazao da Evropska unija odaje počast ljudskoj raznolikosti u svem svojem bogatstvu, kao i pravu svake osobe da bude ponosna na to što jest, definira vlastiti identitet i voli osobu po svojem izboru.

"U vremenima kada je svijet usredotočen na napore za obuzdavanje pandemije bolesti COVID-19, ističemo i podsjećamo na posebne izazove s kojima se lezbijke, homoseksualci, biseksualne, transrodne i interseksualne (LGBTI) osobe suočavaju u mnogim dijelovima svijeta", kazao je Borrell, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Istakao je da su te osobe zbog diskriminatornih zakona i negativnih društvenih stavova često izložene stigmatizaciji, diskriminaciji i ograničenjima u pristupu zdravstvenim uslugama te da za mnoge LGBTI osobe nedostatak potpore obitelji ili zajednice povećava rizik od nasilja, nezaposlenosti, siromaštva i beskućništva.

"Nije prihvatljivo da se na temelju percipirane ili stvarne spolne orijentacije ili rodnog identiteta ljudska prava i dalje krše i zloupotrebljavaju u svim dijelovima svijeta te da nitko za to ne odgovara", istakao je Borrell.

Rekao je da su LGBTI osobe ujedno su žrtve nasilja i zlostavljanja, a broj slučajeva nasilja u obitelji naglo je porastao tokom izolacije.

"Sada je više nego ikada vrijeme da međunarodna zajednica obnovi svoje obveze u borbi protiv svih oblika nasilja, diskriminacije, govora mržnje i zločina iz mržnje usmjerenih protiv LGBTI osoba na temelju spolne orijentacije, rodnog identiteta ili na bilo kojoj drugoj osnovi", naglasio je Borrell.

Dodao je da je EU odlučna u svojoj namjeri da se bori protiv nekažnjavanja kršenja ljudskih prava te diskriminacije i zlostavljanja LGBTI osoba u cijelom svijetu te da će pokretanjem nove strategije Evropske komisije za ravnopravnost LGBTI + osoba EU potaknuti napredak u promicanju i zaštiti ljudskih prava LGBTI osoba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije