Tradicionalno / Njemačka ambasadorica Uebber otvorila Božićni bazar u Sarajevu

30. 11. 2019. u 14:40:00 Fena

Shares: 0

Tradicionalni božićni bazar koji organiziraju uposlenici Ambasade SR Njemačke u Sarajevu održava se danas u zgradi te ambasade.

Kupovinom na bazaru, posjetioci učestvuju u akciji prikupljanja sredstava u dobrotvorne svrhe. Kao i svake godine, sav prihod će biti doniran udruženjima kojima je pomoć potrebna.

Osim humanitarnog karaktera, bazar je godinama prepoznatljiv po veseloj i opuštenoj prazničnoj atmosferi i ugodnom druženju kakvo je i danas.

Posjetioci uživaju u raznovrsnoj ponudi, od tradicionalnih kulinarskih specijaliteta do unikatnih rukotvorina, adventskih vijenaca i ukrasa.

Božićni bazar u Sarajevu   - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Božićni bazar u Sarajevu 

Također, predstavnici lokalnih inicijativa i udruženja osoba s poteškoćama, s kojima Ambasada blisko sarađuje, predstavili su svoje proizvode i ručne radove.

Bazar je otvorila njemačka ambasadorica Margret Uebber koja je kazala da već 10 godina u Ambasadi SR Njemačke imaju dobru tradiciju da organiziraju Božićni bazar.

"Inicijativa je od kolegica i kolega iz Ambasade. Prave se dekoracije, kolačići, božićni kolačići i sve ono što posjetitelji danas mogu vidjeti", kazala je ambasadorica Uebber.

Ovo će biti njen prvi Božić u Sarajevu, a kaže da je već niz godina bila u inostratnstvu kada su blagdani.

"Za mene je Božić sastati se sa dragim prijateljima, sa kolegama, uz neko svečano, fino jelo, provesti jedno divno popodne ili veče zajedno", navela je ambasadorica Uebber.

Božićni bazar u Sarajevu   - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Božićni bazar u Sarajevu 

Po njenim riječima, ovih dana pred same praznike užurbano se radi, međutim „ovo je i vrijeme promišljanja, vrijeme kada trebamo da se sjetimo naših porodica, naših najbližih“.

"Ovi dani su jednostavno dani slavlja, dani razmišljanja i promišljanja. Želimo danas svim posjetiocima da damo mogućnost da provedu jedan divan dan sa svojim najmilijima na Božićnom bazaru. Naša namjera jeste da i mi vama, vašoj divnoj zemlji uzvratimo na neki način. Zato smo odlučili da i ovogodišnji prihod damo u humanitarne svrhe", naglasila je njemačka ambasadorica.

Na Božićnom bazaru svoje radove su izložili i članovi Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona.

Uposlenica u tom centru Aida Demirović je kazala da su njihovi korisnici osobe starije od 21 godine, te da sa njima rade radno osposobljavanje. To su pretežno kreativne radionice.

Kaže da od današnjeg bazara očekuju lijepu amosferu kao i da se njihovi korisnici zabave, da neke proizvode i prodaju, jer sav novac od proizvoda koje prodaju usmjerava se u opremanje njihovih radionica.

Bazar će biti otvoren danas do 16 sati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA