Ambasadorica Smajić: Vraćam se u Sarajevo, bilateralni odnosi ozbiljno narušeni

3
F. V.
Ambasadorica Smajić: Vraćam se u Sarajevo, bilateralni odnosi ozbiljno narušeni
Foto: CorD / Ambasadorica Aida Smajić

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozvala je u ponedjeljak na hitne konsultacije u sjedište Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aidu Smajić.

Ambasadorica Smajić pozvana je na konsultacije povodom jučerašnjeg hapšenja bivšeg visokopozicioniranog službenika Federalne uprave policije Edina Vranja na granici između Bosne i Hercegovine i susjedne Srbije. Uhapšen je na Graničnom prijelazu Uvac.

Ambasadorica Smajić je potvrdila da je obaviještena o nalogu za povlačenje, te da se sutra vraća u Sarajevo, gdje će ostati dok ne dobije nove instrukcije od tijela Bosne i Hercegovine.

Bećirović otkrio detalje sa sjednice Predsjedništva BiH: "Mi nismo ni sateliti ni marionete Srbije"

Bećirović otkrio detalje sa sjednice Predsjedništva BiH: "Mi nismo ni sateliti ni marionete Srbije"

"To je normalno u diplomatskoj praksi kada su u pitanju ovakvi teški slučajevi narušavanja bilateralnih diplomatskih odnosa. Smatram da su ovakve konsultacije poželjne, nužne, da ambasador u ovakvim slučajevima, kada se ovako nešto desi, i treba da bude na konsultacijama s najvišim organima države BiH. Sa Ministarstvom vanjskih poslova i Predsjedništvom BiH. Ali, ne rješavamo slučaj, a već treći puta se dešava nešto slično.

Imamo Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića, dvojicu bh. državljana koji su ovdje u zatvoru već treću godinu. Ne rješavamo ništa povlačeći ambasadora kada se desi slučaj. Nama treba trajno rješavanje problema sa našim susjedima", kaže za Radiosarajevo.ba ambasadorica Smajić.

Ona podsjeća da je za državljane Bosne i Hercegovine u slučaju kada postoji osnovana sumnja za eventualne zločine počinjene BiH, i to u predmetima koji se vode na bh. sudovima, jedini nadležni Sud i Tužilaštvo BiH.

"Da bi smo izbjegli ovakve situacije, da na ljudi bili stalno u opasnosti, da ne bi bile rušene njihove osnove slobode poput slobode na kretanje, mi moramo ovaj problem riješiti sa našim susjedima, trajno i na obostrano zadovoljstvo.

Meni je žao svakog našeg državljanina. Ambasada je učinila sve što je u njezinoj nadležnosti, ja kao ambasador sve što je u mojoj moći. Naše ljude ćemo i dalje štititi po Bečkoj konvenciji...

Ali problemi koji se pojavljuju, moramo ih rješavati otvorenim dijalogom. Nadležne institucije BiH moraju rješavati ovaj problem", dodala je.

Nakon toga, istakla je Smajić, treba ići u normalizaciju odnosa.

"Ti bilateralni odnosi su narušeni. Ne rješavamo problem. Hoćemo li svaki put povlačiti ambasadora kada se ovako nešto dogodi? To je najmanji problem da ja dođem u Sarajevo. Ali, ponavljam, moramo se na nivou BiH dogovoriti kako da riješimo ovaj problem s našim susjedima. Imali smo slučaj Ejupa Ganić, pokojnog Jovana Divjak, Ilije Jurišić... Građani ne smiju ostati uskraćeni za putovanje i normalno fukcioniranje", rekla je Smajić.

Govoreći o Edinu Vranju ona je kazala da je dobio advokata.

"Čekamo da nam se advokat javi. G. Vranj će davati prvu izjavu. Kad narednih izjava mog prisustvovati službenici ambasade. Tražili smo dozvolu da ga posjetimo. Kad dođe dozvola svakako da ćemo otići", rekla je Smajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije