! / Ambasada Sjedinjenih Američkih Država o inicijativi NSRS-a za "samoopredjeljenje"

04. 05. 2021. u 18:14:00 F. V.

Shares: 0

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu reagirala je na informaciju objavljenju danas u medijima da je Narodna skupština RS spremila inicijativu za razgovore "o mogućim rješenjima za Bosni i Hercegovini" u kojoj se spominje i pravo na "samoopredjeljenje".

"NSRS želeći da ostvari ulogu u kreiranju boljeg i prosperitetnijeg života građana u RS, zahtijeva od institucija FBiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma, ističe se u inicijativi za razgovor o mogućim rješenjima za BiH. U slučaju ignorisanja stavova NSRS, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima", navodi se inicijativi.

Tragom ove informacije portal Radiosarajevo.ba je potražio sta Ambasade SAD-a u Sarajevu.

"Stav SAD po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i BiH kao jedinstvene države čija je budućnost u euroatlantskoj zajednici dobro je poznat i ostaje nepromijenjen. Mi nastavljamo biti čvrsto opredijeljeni za Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku, multietničku, suverenu i nezavisnu državu sa neupitnim teritorijalnim integritetom", naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)