Vojin Mijatović žestoko odgovorio SNSD-u zbog "samoopredjeljenja": Otvorite sefove

2
Radiosarajevo.ba
Vojin Mijatović žestoko odgovorio SNSD-u zbog  "samoopredjeljenja": Otvorite sefove
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vojin Mijatović ispred Vječne vatre u Sarajevu

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Vojin Mijatović u izjavi za Radiosarajevo.ba oštro je komentirao informaciju da je Narodna skupština RS spremila inicijativu za razgovore "o mogućim rješenjima za Bosni i Hercegovini" u kojoj se spominje i pravo na "samoopredjeljenje".

Piše: F. V.

"NSRS želeći da ostvari ulogu u kreiranju boljeg i prosperitetnijeg života građana u RS, zahtijeva od institucija FBiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma, ističe se u inicijativi za razgovor o mogućim rješenjima za BiH. U slučaju ignorisanja stavova NSRS, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima", navodi se inicijativi.

"Politika koju vodi vladajući SNSD već godinama doživljava svoj vrhunac. Tako da ne čude ni ovakvi stavovi rukovodstva NSRS. Naravno da je ovakva postavka zamena teza i svesno karikiranje i Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Bez dileme smatram i ovakve poruke čistim provokacijama kojima SNSD sa svojim satelitima opipava puls međunarodne zajednice", rekao je Mijatović.

Samoopredeljenje, podsjetio je, ne postoji u Ustavu BiH, i to svi znaju.

"Ali vrlo jasna poruka i Čubriloviću (Nedeljko, predsjednik NSRS) i ostalima: Davno ste se vi samoopredelili da budete na strani kriminala, a ne građana u RS-u. Znam da ste u panici da sakrijete milione koje ste pokrali, ali pozivam i Čubrilovića i ostale iz vladajuće kaste da pre "samoopredeljenja" dozvole SIPA-i da napravi uvid u njihove račune i sefove po bankama u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Kipru i Austriji, da naprave uvid u njihove imovinske papire i njihove bliže porodice te da samo to uporedimo sa njihovim primanjima za sve ove godine", kaže Mijatović, te dodaje:

"Ako to dozvole videćemo da sve ovo što rade nije nikakvo samoopredeljenje već samodobrana od sopstvenog srpskog naroda u BiH. Bosna i Hercegovina je nezavisna, nedeljiva i međunarodno priznata država, kojoj treba obračun sa kriminalom i korupcijom a ne lažni politički pamfleti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije