... / Narodna skupština RS-a spremila inicijativu o mogućim rješenjima u BiH

04. 05. 2021. u 14:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Narodna skupština RS-a, kako se navodi u inicijativi za razgovor i dijalog između RS i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH, želeći da ostvari ulogu u kreiranju boljeg i prosperitetnijeg života građana, zahtijeva od institucija Federacije BiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma.

U njoj se navodi da, u slučaju ignoriranja stavova NSRS-a, “srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima”.

"Naglašavajući da je izmijenjena dejtonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno Republike Srpske, i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata, NSRS poziva FBiH kao stranu i druga dva konstitutivna naroda – Hrvate i Bošnjake, da povedu miran i dostojanstven dijalog o mogućim rješenjima za BiH", ističe se u inicijativi, javlja Srna.

Narodna skupština, kako se navodi dalje, odbacuje svako djelovanje koje je usmjereno na izmjenu izvornog Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa 4 – Ustava BiH, koji je temelj postojanja i rada svih institucija i zvaničnika na nivou BiH te će svako djelovanje koje nije u skladu s Ustavom BiH, u budućnosti imati odgovarajuće reagovanje iz RS-a.

Kako se zaključuje, djelovanje suprotno stavovima Narodne skupštine Republike Srpske, kao najvišeg zakonodavnog i ustavnopravnog organa ovog entiteta, smatrat će se ugrožavanjem suvereniteta i ustavnog poretka RS-a.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Banjoj Luci da se u BiH treba razgovarati o budućnosti bez utjecaja stranaca kako bi bio postignut konsenzus o funkcionisanju zemlje. 

Sjednica NSRS-a bit će nastavljena u utorak, 11. maja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)