Rajaković: Niko od bh. predstavnika nije bio na otvaranju Ambasade SAD u Jerusalemu

A. B.
Rajaković: Niko od bh. predstavnika nije bio na otvaranju Ambasade SAD u Jerusalemu
Jelena Rajaković / Ambasadorica BiH u Izraelu
Prije nekoliko dana Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Izraelu je dobila sjedište u Jerusalemu, čime je realizirana odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa koju su krajem prošle godine, kada je donijeta, mnogi kritikovali.

Nakon što su brojni mediji u svijetu, regionu i u Bosni i Hercegovini objavili informaciju da je otvaranju ove ambasade prisustvovao i predstavnik naše zemlje, reagirala je i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Tel Avivu Jelena Rajaković koja je ranije za Radiosarajevo.ba negirala slične navode.

"S obzirom na to da je veliki broj medija u BiH objavio informaciju da su predstavnici Ambasade Bosne i Hercegovine u Tel Avivu , 14. maja prisustvovali ceremoniji otvaranja Ambasade SAD-a u Jerusalemu, odgovorno tvrdim da otvaranju američke ambasade u tom gradu, koje je bilo praćeno određenim programom i prijemom, niko iz Ambasade BiH nije prisustvovao ni u jednom dijelu, dakle ni ceremoniji otvaranja ni prijemu", navela je Rajaković.

Kako je dalje istaknula, 13. maja 2018.  godine premijer Izraela Benjamin Netanyahu je sa suprugom organizirao prijem u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) u Izraelu za članove porodice američkog predsjednika Donalda Trumpa, američke senatore i kongresmene, strane diplomate i domaće visoke zvanice.

"Tom pozivu sam se odazvala. Očigledno je prilikom preuzimanja vijesti došlo do previda pa se radi o dva različita događaja, održana različitog datuma. S obzirom na to da govorimo o vrlo delikatnom pitanju kada se radi o odnosima dvije zemlje, želim podsjetiti da je stav Bosne i Hercegovine po ovom pitanju, da BiH bez prejudiciranja budućeg statusa Jerusalema podržava ideju postojanja dvije nezavisne države - Izraela i Palestine, koje treba da žive u miru i prosperitetu jedna pored druge u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeće sigurnosti UN, kao osnovom za postizanje trajnog rješenja krize na Bliskom Istoku", zaključila je Rajaković.

Podsjećamo, s obzirom na to da je izmještanje Ambasade SAD-a dovelo do oprečnih mišljenja u diplomatskim krugovima, tako je i prisustvo predstavnika zemalja koje su bile pozvane, izazvalo burne reakcije. Pojedini svjetski, regionalni i domaći mediji su objavili informaciju kako je i predstavnik Ambasade Bosne i Hercegovine u Izraelu prisustvovao prijemu povodom otvaranja Američke ambasade u Jerusalemu.

Najprije su ovo, pored spiska i ostalih zemalja, objavili izraelski mediji, među kojima je i Haaretz.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije