Otvaranje Ambasade SAD-a u Jerusalemu: Sa ili bez bh. predstavnika

A. B.
Otvaranje Ambasade SAD-a u Jerusalemu: Sa ili bez bh. predstavnika
Foto: AFP / Sjedište Ambasade SAD u Jerusalemu
Prije nekoliko dana Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Izraelu je dobila sjedište u Jerusalemu, čime je realizirana odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa koju su krajem prošle godine, kada je donijeta, mnogi kritikovali.

Ceremoniji otvaranja su, između ostalih, prisustvovali Trumpova kćerka Ivanka Trump i njen suprug Jared Kushner, visoki savjetnici u Bijeloj kući, a u svojstvu Trumpovih izaslanika.

S obzirom da je izmještanje Ambasade SAD-a dovelo do oprečnih mišljenja u diplomatskim krugovima, tako je i prisustvo predstavnika zemalja koje su bile pozvane, izazvalo burne reakcije. Pojedini svjetski, regionalni i domaći mediji su objavili informaciju kako je i predstavnik Ambasade Bosne i Hercegovine u Izraelu prisustvovao prijemu povodom otvaranja Američke ambasade u Jerusalemu.

Najprije su ovo, pored spiska i ostalih zemalja, objavili izraelski mediji, među kojima je i Haaretz.com.

S obzirom na to da su Palestinci objavili odluku o diplomatskim mjerama protiv država koje su poslale predstavnike na otvaranje sporne ambasade, ovaj izraelski list  je objavio zvanične podatke o 32 države koje su poslale svoje predstavnike. Na toj listi je napisano kako je otvorenju ambasade prisustvovao predstavnik bh. ambasade, međutim takva informacija za Radiosarajevo.ba je demantirana iz prve ruke.

ambasada_sad_twitter_jerusalem.jpg_2.jpg - undefined

Foto: Twitter

"Nijedan diplomata iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Tel Avivu nije prisustvovao otvaranju Ambasade SAD-a u Izraelu", kazala je za Radiosarajevo.ba Jelena Rajaković,  ambasadorica Bosne i Hercegovine u Izraelu.

Ambasadorica BiH u Izraelu - undefined

Jelena Rajaković: Ambasadorica BiH u Izraelu

Al Jazeera piše kako su SAD formalno otvorile svoju ambasadu u Jerusalemu usljed smrtonosnih protesta u pojasu Gaze. Taj potez u ponedjeljak uslijedio je nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa iz decembra 2017. godine da prizna Jerusalem kao grad Izraela i preseli Ambasadu SAD iz Tel Aviva.

"Kontraverzna deklaracija Trumpa bila je oštro osuđena od međunarodne zajednice, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je velikom većinom odbacila priznanje SAD-a o Jerusalemu kao glavnom gradu Izraela. Većina zemalja kaže da bi status Jerusalema - svetog grada Jevrejima, muslimanima i hrišćanima - trebalo utvrditi u konačnom mirovnom sporazumu. Izraelsko ministarstvo inozemnih poslova je saopćilo da je 86 zemalja s diplomatskim predstavništvima u Izraelu bilo pozvano na otvaranje ambasade, a da su 33 potvrdile prisustvo", piše Al Jazeera.

f0866d394777441ba4652d2b90da79d8_6.jpg - undefined

Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova Izraela

Spisak zemalja koje su potvrdile prisustvo otvaranju:

Albanija
Angola
Austrija
Kamerun
Kongo
Obala Slonovače
Češka Republika
Dominikanska Republika
El Salvador
Etiopija
Georgia
Gvatemala
Honduras
Mađarska
Kenija
Myanmar
Makedonija
Panama
Paragvaj
Peru
Filipini
Rumunija
Ruanda
Srbija
Južni Sudan
Tanzanija
Ukajina
Zambija

S druge strane, kako navodi Hareetz.com, pored predstavnika Austrije, Mađarske, Rumunije i Češke, otvaranju su prisustvovali ambasadori ili predstavnici i sljedećih zemalja: Gvatemala, Paragvaj, Honduras, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Makedonija , Mjanmar, Angola, Kamerun, Demokratska Republika Kongo, Republika Kongo, Dominikanska Republika, Etiopija, Kenija, Nigerija, Ruanda, Zambija i Tanzanija.

257473424.png - undefined

Foto: Hareetz.com

"Druge zemlje EU su bojkotovale prijem", piše ovaj izraelski portal.

Otvaranje ambasade u Jerusalemu izazvalo je i ogorčenje Palestinaca te proteste tokom kojih je ubijeno više od 60 osoba u ponedeljak.

Osim što je ambasadorica BiH u Izraelu za naš portal potvrdila da ni ona niti bilo koji drugi diplomatski predstavnik iz naše zemlje nisu učestvovali na otvaranju ambasade, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za naš portal su kazali  da oni ne daje posebne saglasnosti za prisustvo diplomatskih predstavnika BiH događajima koji u zemlji prijema organizira nadležni organ zemalja prijema ili drugih država s kojima BiH ima uspostavljene diplomatske odnose, niti se o tome vodi evidencija.

"Posao diplomatskog predstavnika BiH u inozemstvu je, između ostalog, i prisustvo događajima na kojima se manifestiraju zvanični stavovi nadležnih organa drugih država o određenom pitanju, o čemu se informišraju nadležni organi BiH, dok je zauzimanje ili iznošenje službenog stava u ime BiH, moguće isključivo uz saglasnost nadležnog organa BiH", navode iz državnog ministarstva vanjskih poslova.

Ipak, ukoliko se informacije o prisustvu predstavnika BiH pokažu tačnima, to će s druge strane predstavljati kršenje stava Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je 21. decembra prošle godine donijelo odluku o suzdržanosti u vezi s glasanjem u Generalnoj skupštini UN-a o Rezoluciji koja bi odbacila odluku američkog predsjednika o priznanju Jerusalema kao glavnoga grada Izraela i izmiještanja diplomatskog predstavništva iz Tel Aviva u Jerusalem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije