Masakr na otvaranju Ambasade SAD-a: Broj mrtvih popeo se na 41

Radiosarajevo.ba
Masakr na otvaranju Ambasade SAD-a: Broj mrtvih popeo se na 41
Twitter/Screenshot / Masakr na bliskom Istoku

Izraelska vojska ubila je najmanje 41, a ranila više od 1.800 Palestinaca tokom protesta koji se održavaju na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalemu, javlja BBC.

Pored bojeve municije, izraelske snage su ispaljivale i suzavac na hiljade Palestinaca koji su došli da učestvuju na protestnom skupu.

Otvaranje ambasade dešava se u vrijeme kada Palestinci obilježavaju 70. godišnjicu početka okupacije palestinskih teritorija.

Sve palestinske frakcije u Gazi su podržale poziv na milionski marš povratka, tokom kojeg je najavljeno da će pokušati preći graničnu ogradu.

S druge strane, Izrael je ranije upozorio palestinske stanovnike u pojasu Gaze, da će rizikovati svoje živote ako se približe granici tokom planiranih masovnih protesta povodom otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Izraelska vojska saopćila je putem letaka bačenih iz aviona da će "reagovati na svaki pokušaj oštećenja sigurnosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu", prenosi AP.

Otvorena ambasada SAD-a u Jerusalemu u sjeni krvavih demonstracija

Američki ambasador u Izraelu David Friedman proglasio je novu ambasadu SAD-a u Jerusalemu otvorenom na svečanosti kojoj su prisustvovali visoki američki zvaničnici te kćerka i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, javlja Reuters.

- Danas otvaramo ambasadu, SAD su prva država koja je to uradila – rekao je Friedman u prisustvu Ivanke Trump i njenog supruga Jareda Kushnera.

Friedman je pohvalio "hrabrost predsjednika Trumpa". Otvaranje ambasade organizirano je na 70. godišnjicu osnivanja države Izrael. Očekuje se da će tokom ceremonije i Kushener govoriti te braniti odluku SAD-a da presele ambasadu uprkos protivljenju Palestinaca i većine američkih saveznika.

Palestinci već sedmicama demonstriraju protiv odluke kojom se, kako kažu, priznaje okupacija Jerusalema, protivno rezulucijama UN. U današnjim krvavim demonstracijama u pojasu Gaze poginulo je, prema novim informacijama 41 osoba, a više od 1.700 je ranjeno. Dok traje ceremonija otvaranja, Palestinci na nekoliko lokacija i dalje demonstriraju.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije