Alkalaj: Dodik je bitanga, seoska varalica, prijetio je da će me "kamion udariti"

11
Piše: Faruk Vele
Alkalaj: Dodik je bitanga, seoska varalica, prijetio je da će me "kamion udariti"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Alkalaj i Dodik

Obraćanje stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN), ambasadora Svena Alkalaja na redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN, a koja je održana u New Yorku na temu rada Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, izazvalo je veliku pažnju, pa i žestoke reakcije.

Piše: Faruk Vele

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obrušio se danas na izlaganje ambasadora Alkalaja, tvrdeći da se oglušio o stav i pravilnik Predsjedništva prema kojem predstavnik BiH ne može izlagati ako tekst izlaganja nije dobio saglasnost sva tri člana tog najvišeg tijela. Dodik tvrdi da je ovo "ogledalo tog rasula kojem nema lijeka" u BiH.

Čovjek koji veliča zločince

Na krajnje skandalozan način Dodik je vrijeđao ambasadora Alakalaja.

"Čovjek od skandala, bitanga, slika i prilika onih koji su ga predložili. To je Sven Alkalaj. Čovjek čija je karijera obilježena skandalima, lažima, zloupotrebama, savršena je marioneta za one kojima je potreban jedan baš takav – jadan i patetičan – da izvršava sva moguća i nemoguća naređenja, pa i ona koja idu u korist pojedinaca ali na štetu kakvog takvog imidža BiH u koju se zaklinju samo kada treba nešto ‘prišiti’ Srbima", istakao je Dodik u izjavi za Srnu.

Ambasador Alkalaj je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentirao tvrdnje predsjedavajućeg Predsjendištva BiH i lidera SNSD-a.

"Čovjek koji negira ratne zločine, koji mijenja to mišljenje vjerovatno kako mu kad odgovara, nekad prizna genocid, nekada ne prizna, a u posljednje vrijeme veoma slabo, čovjek koji je u stanju da podrži sve koji slave ratne zločince, nije taj koji bi trebao meni da zabrani da se obratim Vijeću sigurnosti UN-a. Pogotovo o ovoj važnoj temi. Zbog toga sam ja zahvalan ostala dva člana Predsjedništva BiH, predsjednicima Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, na podršci koju su mi dali slanjem svojih pisama predsjedavajućem Vijeća surosti. Shodno tome predsjedavajući Vijeća sigurnosti mi je dao riječ te sam se ja obratio", kazao je Alkalaj.

Komentirajući teške uvrede koje je Dodidk izrekao na njegov račun, Alkalaj je podsjetio na nekoliko epizoda koje je imao sa Dodikom.

"Jedna je bila 2007. godine na Vlahovljanima kada mi je rekao da će RS biti nezavisna država za deset godina, dakle, 2017. godine. Naravno, to se nije ostvarilo, niti će se ostvariti! To je jedna od stvari koje mu ja ne dozvoljavam. Drugo, bila je situacija kad sam bio u Vijeću ministara BiH. Tražili su da kupe rafineriju nafte Bosanski Brod za ruskog kupca. Poznavajući tu materiju, projektujući, praktično, naftnu industriju, ja sam bio protiv toga. Tada je meni Dodik u jednom razgovoru u Banjoj Luci nasamo rekao "nemoj da te kamion udari!"", otkrio je Alkalaj za Radiosarajevo.ba.

Najveća bitanga

Alkalaj je, nadalje, u izjavi za Radisoarajevo.ba dodao da je Dodik "najveća bitanga, prevarant, seoska varalica, koja mijenja mišljenje kako mu neko opere mozak".

"On je htio da se ne osramoti pred Vučićem (Aleksandrom, predsjednikom Srbije). Oni su imali elemente mog govora. Njih su zaboljele dvije stvari koje sam ja naveo. Želeći da sačuva imidž kod Vučića, on je žestoko protiv mog obraćanja. Zahvaljujući zdravim snagama, ostalim članovima Predsjedništva BiH ja sam se obratio", istakao je.

Vjeruje da je jedna od stvari koje su zaboljele Srbiju i i pominjanje slučaja generala Novaka Đukića, koji se nalazi na području Srbije.

"Pošto mi u posljednje vrijeme ne spominjemo to toliko, a moramo se takvih slučajeva stalno prisjećati. Ne samo na godišnjicu pogibije više od 70 mladih ljudi na tuzlanskoj Kapiji. Moramo to stalno ponavljati. Moramo to govoriti i stavljati na dnevni red naših delegacija. Čak zadužiti našeg ambasadora u Beogradu da dosta na tome poradi. Razgovarao sam na tu temu i sa tužiocem Brammerzom koji je rekao da ne može da shvati da takav zločinac izbjegava lice pravde u BiH i da mu u tome pomaže Srbija! Ali za nas nije to ništa novo. Znamo gdje su se krili Radovan Karadžić i Ratko Mladić dok su izbjegavali međunarodnu pravdu, kao i toliki koji su uspjeli da izbjegnu lice pravde. Imamo prostora dosta da radimo da tražimo da se Srbija uključi u poštivanje međunarodnih tokova", zaključio je Alkalaj.

Značaj saradnje sa Mahanizmom

Alkalaj je poručio da je saradnja BiH sa Međunarodnim rezidualnim mehanizom za krivične sudove Alkalaj je istekao da je ona važna, te da je u stalnoj vezi sa Sergeom Brammerzom i Carmelom Agiusom, glavnim tužiocem i predsjednikom Mehanizma..

"Zato je saradnja sa Mehanizmom veoma važna, da se ta saradnja produži, putem pomoći struče pomoći", naveo je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije