Alkalaj:Današnja presuda pokazuje da neće uspjeti pokušaj da se ponovo piše historija

4
Radiosarajevo.ba
Alkalaj:Današnja presuda pokazuje da neće uspjeti pokušaj da se ponovo piše historija
Foto: Screenshoot / Alkalaj tokom sjednice Vijeća sigurnosti (arhiva)

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u, ambasador Sven Alkalaj, također je bio jedan od govornika na redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN koja je održana u New Yorku na temu rada Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

U ime vlasti BiH Alkalaj je u uvodnom dijelu govora prije svega izrazio saučešće porodici Gberdaoa Gustava Kamua iz Burkine Fasa, sudiji petočlanog Apelacionog vijeća koji je preminuo 17. februara.

Pozdravljamo napredak u radu Mehanizma, napore... Pandemija je utjecala na aktivnosti mehanizma, to je činjenica. Međutim, očekujemo da će pravosudne instituacije nastaviti sa svojim obavezama ubrzanim korakom“, poručio je Alkalaj.

Dodao je da je jedan od prvih ciljeva da se završe svi predmeti krivične odgovornosti do 2023. godine.

„Svi potencijalni počinioci moraju odgovarati za svoje zločine. Želim naglasiti da je saradnja BiH sa NKSJ stabilna. Pozivamo sve države članice da ispune svoje obaveze za rad Mehanizma. Želimo se zahvaliti OSC-u. BiH je otvorila prvi zatvor na nacionalnom nivou koji je otvoren po standardima EU. Naša zemlja ostaje posvećena krivičnom gonjenju svih osoba koje su odgovorne za činjenje zločina bez obzira na nacionalnost“, kazao je Alkalaj.

Komentarisao je i predmet ratnog zločinca Novaka Đukića.

„Nakon što je osuđen za ratne zločine u BiH, Đukić je pobjegao u Srbiju što je nanijelo štetu odnosu s regionom. On se mora vratiti da se suoči sa zločinima. Današnja presuda pokazuje da neće uspjeti pokušaj da se ponovo piše historija“, jasan je bio Alkalaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije