Sjednica Vijeća sigurnosti UN: Presude Stanišiću i Simatoviću do kraja juna

Radiosarajevo.ba
Sjednica Vijeća sigurnosti UN: Presude Stanišiću i Simatoviću do kraja juna
Arhiv / Carmel Agius

U New Yorku je večeras održana sjednica Vijeća sigurnosti UN o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Na sjednici su, između ostalog, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu, Carmela Agiusa i glavni haški tužilac, Serg Brammertz.

Carmel Agius je zahvalio svima koji su učestvovali u procesu protiv osuđenog Ratka Mladića kojem je potvrđena presuda za genocid, protjerivanje, zločine protiv čovječnosti, napade na civile i zarobljavanje.

Najavio je da će presude za Jovicu Stanišića i Frenkija Simatovića biti donesene do kraja ovog mjeseca.

Isto je potvrdio i tužilac Serge Brammertz dodavši da se još nekoliko presuda očekuje u narednih nekoliko mjeseci u ovom Haškom sudu.

Dvojica visokih funkcionara Državne sigurnosti Srbije Stanišić i Simatović u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji su optuženi da su od 1991. do 1995. godine osnivali, naoružavali, organizirali obuku i finansiranje paravojnih jedinica, čiji pripadnici su svoj ratni put obilježili ubojstvima i progonom nesrpskog stanovništva s ciljem njihovog trajnog uklanjanja, prvo s područja kninske krajine i istočne i zapadne Slavonije u Hrvatskoj, a potom iz općina Sanski Most, Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Zvornik i Trnovo u Bosni i Hercegovini.

Nakon izlaganja Agiusa, prisutnima se obratio i predstavnik Ruske Federacije Genadij Kuzmin. On je zaključio kako Haški tribunal nije obavio svoju funkciju. Niti je donio pomirenje među narodima. Niti je uspostavio pravdu. Sudiji je poručio...

“Vidi se entuzijazam kojim govorite o tome što ste uradili. Imamo uskoro još jednu presudu visoko rangiranom Srbinu. To je politički pristrasan Sud. To se toliko vidi. Već 30 godina gledamo pristrasnost ove mašinerije pravde. Koja metodički melje žrtve ratova”, zaključio je predstavnik Rusije.

Ruski predstavnik pred Vijećem sigurnosti na kraju svog izlaganja govorio je o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Optužio je sudiju Agiusa da je ugrozio prava bivšeg prvog čovjeka RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije