! / Al-Sabti: Čuvati sjećanje na Srebrenicu i prenositi istinu novim generacijama

11. 07. 2021. u 13:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne grupe saudijsko-bosanskog prijateljstva Saad bin Saleh Al-Sabti izjavio je da je važno čuvati sjećanje na genocid u Srebrenici i prenositi istinu na nove generacije, javlja Agencija Anadolija (AA).

Al-Sabti se video porukom obratio na komemoraciji koja je organizirana povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici i tom prilikom prenio i pozdrave saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza, prestolonasljednika Muhammeda bin Salmana i naroda Saudijske Arabije.

Kazao je da je obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici i odavanje počasti žrtvama važno za obnavljanje sjećanja i prenošenje istine na nove generacije.

Ističući da zbog pandemije COVID-19 nije u mogućnosti i fizički učestvovati na komemoraciji u Srebrenici, Al-Sabti je kazao da i virtuelnim učešćem šalje poruku podrške i saučešća porodicama žrtava.

Kraljevina Saudijska Arabija ima nepromijenjen stav spram Bosne u Hercegovine da poštuje njen suverenitet i teritorijalni integritet te sve oblike mirnog i zajedničkog suživota njenih naroda“, kazao je Al-Sabti.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica danas će biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 19 žrtava genocida.

Podsjećamo, do sada su u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA