Memorijalni centar Srebrenica: Pogledajte izložbu "Ožiljci" fotografa Paula Lowea

0
Radiosarajevo.ba
Memorijalni centar Srebrenica: Pogledajte izložbu "Ožiljci" fotografa Paula Lowea
FOTO: Radiosarajevo.ba / Izlozba u Srebrenici

Povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, Festival MESS je, u Memorijalnom centru Potočari, postavljena je izložba “Ožiljci” fotografa Paula Lowea.

Izložba Paula Lowea otvorena je 9. jula, a na otvaranju su pored autora fotografija govorili i Nihad Kreševljaković, umjetnički direktor programa Modul Memorije i direktor Festivala MESS kao i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog Centra Srebrenica - Potočari.

Producentica ovog programa, Hana Bajrović istakla je važnost učešća institucija kulture u obilježavanju ovog datuma, posebno naglasivši višegodišnju uspješnu saradnju Festivala MESS i Memorijalnog centra.

“Ogromna mi je čast i privilegija da mogu izložiti svoje pejsaže opsade Sarajeva u Memorijalnom centru u Potočarima. Ova lokacija je puna sjećanja i osjećanja kao mjesto traume, ali i kao mjesto traženja pravde u odnosu na genocidne kampanje koje su opustošile Srebrenicu, Sarajevo, Foču, Goražde, Prijedor, Banja Luku i toliko drugih zajednica širom Bosne i Hercegovine. Instalaciju posvećujem sjećanju i u čast svih žrtava.”, rekao je na otvaranju izložbe fotograf Paul Lowe.

Izlozba u Srebrenici - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba/MESS: Izložba u Srebrenici

Izložba Paula Lowea bit će postavljena u Potočarima do augusta 2021. godine.

Kako je navedeno u saopćenju organizatora, publika će na društvenim mrežama Festivala 11. jula imati priliku pogledati i video prošlogodišnjeg umjetničkog programa “Sjećanje za 8.372”.

Inače, “Sjećanje za 8.372” je performans koji je Festival MESS realizovao prošle godine u Memorijalnom centru Potočari, u saradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTRom kao i drugim umjetnicima I umjetnicama povodom 25. godišnjice sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ovaj performans je umjetnički multimedijalni program u okviru kojeg su glumci i glumice Sarajevskog ratnog teatra izveli performans “Ostavi trag u njihova sjećanja”, a pored toga organizovan je muzički dio programa, čitanje poezije I drama o Srebrenici, te video izložba fotografa Velije Hasanbegovića.

U programu su učestvovali: Selma Alispahić, Adnan Kreso, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Maja Salkić, Dženita Imamović – Omerović, Aldin Omerović, Tarik Kamarić, Belma Alić, Velija Hasanbegović te mladi sarajevski i tuzlanski glumci i glumice: Irfan Ribić, Harun Ćehović, Hana Zrno, Armin Filipović i Borislav Matović. Čitana su djela Almira Bašovića, Edina Krehića, Nihada Nine Ćatića, Marka Vešovića i mnogih drugih…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije