Akademik Kukić: Zašto su važni protesti u Sarajevu

3
F. V.
Akademik Kukić: Zašto su važni protesti u Sarajevu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Slavo Kukić

Stižu reakcije na današnje proteste hiljade građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji su se okupili danas na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu na 20. protestima, a povodom pete godišnjice od stradanja mladića Dženana Memića, ali i treće godišnice stradanja mladića Davora Dragičevića.

"Jedinstvo u borbi za djecu ove zemlje", poručeno je, uz ostalo, sa ovog događaja.

Tim povodom za Radiosarajevo.ba govori akademik Slavo Kukić, poznati bh. sociolog, profesor na Ekonomskom fakultetu Seveučilišta u Mostaru.

Objavljena prognoza za dane vikenda: Najavljeni lokalni pljuskovi i grmljavina u dijelovima BiH

Objavljena prognoza za dane vikenda: Najavljeni lokalni pljuskovi i grmljavina u dijelovima BiH

„Sarajevski protesti za Dženana i Davida važni su iz nekoliko perspektiva. Važni su zbog iznijetih zahtjeva za hitnim intervencijama u pravosuđu koje bi ovu vertikalu vlasti učinile profesionalnom, etičnom i od centara političke moći neovisnom.

Važni su, potom, zbog građanskog pritiska kojim se političkim moćnicima, ali i institucijama sistema pod njihovom kontrolom, šalje poruka da oni postoje zbog građana, a ne građani zbog njih – i da ne trebaju podcjenjivati snagu naroda da ih i razvlaste baš kao što su, zahvaljujući tom istom narodu, u svoje fotelje zasjeli i ne napuštaju ih desetljećima“, istakao je akademik Kukić.

I utoliko će, smatra Kukić, imati smisla samo u slučaju da se nastave – da se njima, osim moćnika u Sarajevu, u brige bace i oni u Banjoj Luci, Mostaru, Zenici, drugim bh. gradovima i čaršijama.

„Važni su, na koncu, zbog poruke da nacionalnih podjela na Bošnjake, Srbe, Hrvate nema među običnim svijetom, da je njemu samo do normalna života, a da podjele ciljano proizvodi politička klasa kako bi jednostavnije manipulirala ljudima i pažnju s kriminala, u kojeg je duboko uronjena, pomjerala na pitanja kojima je najjednostavnije uzburkavati emocije, pitanje nacionalne ravnopravnosti i ugroženosti posebice“, zaključio je Kukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije