Akademik Kukić: Bećirović i Komšić mogu biti začetnici civilizacijskog iskoraka BiH

6
Radiosarajevo.ba
Akademik Kukić: Bećirović i Komšić mogu biti začetnici civilizacijskog iskoraka BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Slavo Kukić

Ništa kolosalno se neće događati, kaže u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba akademik Slavo Kukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Mostaru analizirajući netom završene Opće izbore u Bosni i Hercegovini.

Teško je, veli, još uvijek izricati pouzdanije sudove dok još uvijek nema rezultata izbora opredmećenih u mandatima za pojedine razine vlasti.

„Veliki je stupanj vjerovatnoće, hoću reći, da se neće događati promjene koje bi trebale biti razlog nadi u drugačije sljedeće četiri godine. Jer, i sljedeći mandat će po svemu sudeći obilježiti etnonacionalistički trojac SNSD-SDA-HDZ. I tu se malo što može učiniti. Jer, Bože moj, to je volja naroda. A on sam je, nitko drugi, tu vlast izabrao. I stoga će, da podsjetim na staru izreku, dobiti vlast kakvu i zaslužuje“, ističe Kukić.

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Akademik Kukić: Christian Schmidt kasni, pojačati pritisak na Beograd i Zagreb

Akademik Kukić: Christian Schmidt kasni, pojačati pritisak na Beograd i Zagreb

Bakirov debakl

Sve to, međutim, ne znači da se ništa nije i dogodilo.

„Naprotiv, kandidat SDA (Bakir Izetbegović) za člana državnog Predsjedništva BiH doživio je izborni debakl kakav je malo tko mogao predvidjeti. Mogućnost njegova poraza je, istina, malo tko ozbiljan isključivao. No, da će on biti takav da je pravi debakl i za njega i za njegovu partiju, to je malo tko mogao očekivati“, ističe naš sagovornik.

Promatrano iz te pozicije, reći će Kukić,  rezultati izbora za članove državnog Predsjedništva s prostora Federacije mogli bi imati značenje iz najmanje dviju grupa razloga.

„Prvo, na njima su, prvi put nakon okončanja rata, građani okrenuli leđa etnonacionalističkim razbijačima zemlje i ukazali povjerenje ljudima s lijevog političkog spektra koji iracionalnim kolektivnim interesima pretpostavljaju pravo čovjeka na život kakav imaju ljudi u svim demokratskim zemljama. Bude li pameti, tu činjenicu Komšić i Bećirović u sljedeće četiri godine mogu višestruko kapitalizirati. Stilom rada u Predsjedništvu, prije svega, mogu srušiti mnoge barijere koje su svih ovih godina u toj instituciji podizane – i kad su u pitanju odnosi unutar zemlje i kad su u pitanju odnosi sa svijetom, s bosanskohercegovačkim susjedima posebice“, smatra ugledni profesor.

Uspiju li u tome, smatra sagovornik portala Radiosarajevo.ba, Bećirović i Komšić mogu biti začetnici civilizacijskog iskoraka, zaokreta u svijesti običnog čovjeka u sljedeće četiri godine da se ista promjena u stilu upravljanja zemljom može očekivati i od vlasti stoga političkog spektra.

Željko Komšić i Denis Bećirović
Foto: Radiosarajevo.ba: Željko Komšić i Denis Bećirović

„Od političkih partija koje plemenskim vrijednostima nacionalšovinizma pretpostavljaju građanska i ljuska prava i dobro BiH kao države i društva. Najzaslužniji dakle za promjenu političke paradigme koja BiH približava društvu evropskih naroda i vrijednostima koje oni baštine. Što će, međutim, oni činiti i hoće li šansu koju su dobili i iskoristiti ostaje da se vidi“, upozorava Kukić.

Obračuni u SDA

S druge strane, ne isključuje mogućnost da izborni debakl Bakira Izetbegovića bude uvod u snažne obračune u SDA-u.

„Jer, činjenica je da je SDA i dalje najjača politička partija a da je njezin prvi čovjek živio politički debakl. I ne vjerujem da će izbjeći pitanje – zašto?  Je li, drugim riječima, to poruka biračkog tijela da je partijskom kormilaru vrijeme da se skloni i posao kormilara prepusti karizmatičnijem i moralnijem? A baš to bi se, po mojoj procjeni, moglo i dogoditi, dijelom zbog onoga što je u prethodne četiri godine činio san Izetbegovićem, dijelom, ako ne i više, zbog svega što je u istom period činila njegova supruga. Dogodi li se to, u sljedećim mjesecima bi mogli svjedočiti i definitivnom političkom kraju bračnog klana a to bi, po mojem sudu, također mogla biti cigla u gradnji drugačije BiH.

Nadam se da Schmidt neće stati

Akademik Kukić osvrnuo se i na nametanje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

„U širem tekstu, koji bi danas ili sutra trebao biti objavljen na jednom bosanskohercegovačkom portalu, dosta detaljno sam analizirao odluku o amandmanima na Ustav Federacija koju je nametnuo Visoki predstavnik pa zainteresiranima preporučam da ga detaljnije iščitaju. U njemu, među inim, napominjem da bi se u vezi sa Schmidtovom odlukom moglo ponešto i prigovoriti, ali zbog nedovoljnog prostora se u to ovom zgodom ne bih upuštao. Zanemari li se, pak, to izvjesno je da je ta odluka, tako je barem ja doživljavam, Schmidtov poticaj za značajnije društvene promjene, zapravo poticaj za novi početak BiH prema evropskoj državi i društvu s evropskim sustavom vrijednosti“, smatra Kukić.

Akademik Kukić: Hrvatska i BiH moraju zajedno ustati protiv velikosrpskog nacionalizma

Akademik Kukić: Hrvatska i BiH moraju zajedno ustati protiv velikosrpskog nacionalizma

Nada se da Visoki predstavnik tu neće stati nego da će, naprotiv, nastaviti istim kursom i istim intenzitetom i na prostoru cijele zemlje.

„Jer, recimo, diskriminacija nije pošast koja je ovladala samo Federacijom nego cijelom zemljom na što, uostalom, upozoravaju i sve dosadašnje presude suda u Strasbourgu. Ili, da ne nastavljam dalje, nije se samo nad glavom Federacije pošast kriminala i korupcije s političkim predznakom koji mlad i obrazovan svijet tjeraju iz ove zemlje a nju čine demografski sve ispražnjenijom i sve starijom. Vjerujem da je to jasno i gospodinu Schmidtu i da, kako i obećava, neće prezati od korištenja svojih ovlasti  kako bi se svemu tome konačno i definitivno stalo u kraj“, zaključio je akademik Kukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije