Ahmetović osudio poteze Schmidta: Pozivam građane da se suprotstave etničkoj podjeli BiH!

30
F.V.
Ahmetović osudio poteze Schmidta: Pozivam građane da se suprotstave etničkoj podjeli BiH!
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Adis Ahmetović

Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu i izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku oglasio se o djelovanju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta, također, ranije člana Bundestaga.

Podsjetimo, danas se u medijima o potezima Schmidta oglasio i Josip Juratović, također, zastupnik u Bundestagu iz SPD-a, rekavši da Schmidta napadaju „podanici Bakira Izetbegovića“.

“Promjena ustava na dan izbora je bez presedana u svijetu”, ocijenio je Ahmetović u izjavi koja je dostavljena portalu Radiosarajevo.ba.

Ko je bio Henry Kissinger? Za jedne briljantni vizionar, za druge ratni zločinac

Ko je bio Henry Kissinger? Za jedne briljantni vizionar, za druge ratni zločinac

Salkić poručio Schmidtu: Obezbijedite Bošnjacima i Hrvatima u RS isto što i Hrvatima i Srbima u FBiH

Salkić poručio Schmidtu: Obezbijedite Bošnjacima i Hrvatima u RS isto što i Hrvatima i Srbima u FBiH

Ahmetović je naveo da su narodi Bosne i Hercegovine (BiH) 2. oktobra dali jasan glas za Europsku uniju i više demokracije.

„Dva od tri nedavno izabrana člana novog državnog Predsjedništva pripadaju progresivnom i socijaldemokratskom taboru. Većina ljudi u Bosni i Hercegovini, posebno veliki dio bosanskih Hrvata, bosanskih Srba i Bošnjaka u FBiH, jasno je glasO za demokratske i europske snage, za miran život u demokracija i prosperitet“, dodao je Ahmetović.

Međutim, kako je dodao, ta su postignuća uništena intervencijom Christiana Schmidta na dan izbora.

„Političke akcije njemačkog visokog predstavnika ne samo da narušava ugled OHR-a pa time i BiH, već eksplicitno i Njemačke. Izmjene Ustava entiteta FBiH i Izbornog zakona bez prethodnog informiranja stanovništva je globalno bez presedana. Štaviše, to je nekompatibilno s OSCE-ovim smjernicama.

Gaženje suvereniteta jedne zemlje i njenih birača ovaj način nailazi na veliko nerazumijevanje i negodovanje od strane naroda BiH i u Europskom parlamentu“, dodao je.

Pojasnio je da se u krugovima bliskim Vladi Hrvatske, kao i u okruženju HDZ se čuje da nametnute promjene visokog predstavnika formulirao - Zagreb.

Akademik Rešid Hafizović: Bošnjaci nisu dužni poštovati rasističke odluke OHR-a

Akademik Rešid Hafizović: Bošnjaci nisu dužni poštovati rasističke odluke OHR-a

Inače, ove tvrdnje više puta iznesene u javnosti Schmidt nije nikada jasno demantirao.

„Visoki predstavnik time očito prokockao povjerenje demokratski proces i također kredibilitet u neovisnoj instituciji, OHR-u. Akcija se također suprotstavlja stajalištu njemačke vlade i Bundestag. U opsežnoj Rezoluciji koju su podržali SPD, CDU/CSU, Zeleni i FDP u Bundestagu u julu 2022., njemački stav o Bosni i Hercegovini jasno je istaknut:

„Mi kao Savezna Republika odbijamo daljnju etničku podjelu zemlje. Oni se protive načelu legitimnog predstavljanja i žele brzu provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava. Odbijaju bilo kakve dogovore sa secesionistima, a tu su i Čović i Dodik, prema rezoluciji Bundestaga“, naveo je.

Poručio je da „moramo zauzeti jasan stav, posebno u pogledu nadolazećeg Berlinskog proces, i igrati svoju ulogu u transatlantskom savezu u ujedinjenom način.

„U suprotnom, riskiramo da drugi odlučuju o budućnosti dijelova Europe. Stoga vjerujem da je to potrebno da naša ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock najoštrije kritizira Schmidtove postupke te također proaktivno pristupiti SAD-u sa zahtjevom da se promjene koje je izvršio Schmidt poništite i da narod Bosne i Hercegovini konačno da puna slobodna i demokratska građansku država“, podvukao je.

Komentirao je i izjave Josipa Juratovića.

Schmidt uskoro pred Evropskim parlamentom: Traži se objašnjenje izmjena Izbornog zakona

Schmidt uskoro pred Evropskim parlamentom: Traži se objašnjenje izmjena Izbornog zakona

„Gospodin Juratović zastupa pojedinačno mišljenje koje nema većinu bilo Vlada ili Semafor koalicije. Šteta je za njega da nakon 16 godina zastupničkog rada i pukog vođenja statusa quo u BiH, on sada, na iznenađenje mnogih, predstavlja mnoge od pozicije HDZ-ovog premijera Anreja Plenkovića. Ovo je razočaravajuće“, dodao je.

Pozvao je građane Bosne i Hercegovine „bili katolici, pravoslavci ili muslimani, Hrvati, Bošnjaci ili Srbi – da se snažno suprotstave daljnjoj etničkoj podjeli BiH!

Samo kohezija, mir a međusobno poštovanje može biti izlaz iz stalne krize“, zaključio je Ahmetović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (30)

/ Povezano

/ Najnovije