Salkić poručio Schmidtu: Obezbijedite Bošnjacima i Hrvatima u RS isto što i Hrvatima i Srbima u FBiH

17
Radiosarajevo.ba
Salkić poručio Schmidtu: Obezbijedite Bošnjacima i Hrvatima u RS isto što i Hrvatima i Srbima u FBiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ramiz Salkić

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić rekao je danas, reagirajući na nametnute izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH od visokog predstavnika Christiana Schmidta, da visoki predstavnik treba djelovati nepristrasno u interesu svih građana u ovoj zemlji, podjednako tretirajući sve građane i narode.

Izmjene Izbornog zakona BiH, koje je svojom odlukom donio visoki predstavnik, a koje zadovoljavaju interese samo jednog naroda u jednom entitetu predstavljaju selektivno i tendenciozno djelovanje visokog predstavnika', kazao je Salkić.

On je istakao da visoki predstavnik zanemaruje i ignoriše činjenicu da su Bošnjaci u entitetu RS bez bilo kakve suštinske mogućnosti da utiču na procese donošenja zakona i drugih odluka u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti u ovom entitetu.

Slučaj u BiH: Koristio službeno vozilo u privatne svrhe, prešao više od 20.000 kilometara

Slučaj u BiH: Koristio službeno vozilo u privatne svrhe, prešao više od 20.000 kilometara

Salkić: "Oni koji na proteste nose slike ratnih zločinaca, ne nude promjene već se bore za vlast"

Salkić: "Oni koji na proteste nose slike ratnih zločinaca, ne nude promjene već se bore za vlast"

'Zbog čega su izloženi sveopštoj sistemskoj diskriminaciji koja presudno utiče na položaj Bošnjaka u ovom entitetu, te snažno određuje sadašnjost, budućnost i biološki opstanak Bošnjaka u ovom entitetu, kazao je Salkić.

Naglasio je da je visoki predstavnik zadužen da obezbijedi provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Aneks VII predviđa povratak protjeranih bez bilo kog oblika diskriminacije.

'Onda se nameće kao logično pitanje kako je moguće da je visokom predstavniku normalno da se Bošnjaci diskriminiraju u entitetu RS, čija su vojska i policija presuđene da su počinile genocid nad Bošnjacima? Podsjećam visokog predstavnika da zbog diskriminacije i osjećaja da ne postoje stvarni mehanizmi da zaštitimo naša prava Bošnjaci svakodnevno napuštaju ovaj entitet. Aktuelna vlast provodi diskriminaciju radi mirnodopskog progona Bošnjaka i ostvarenja ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru', istakao je Salkić, prenosi Fena.

Dodao je da će prema trenutnim izbornim podacima sa liste SNSD-a biti izabrana tri poslanika u NSRS, koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, a koji će birati tri delegata u NSRS čime se dodatno obesmišljava procedura i pravo Bošnjacima, sa stvarnom podrškom Bošnjaka, za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

'Zašto je izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini visoki predstavnik izostavio entitet RS od ovih izmjena i zašto nije uklonio asimetrična rješenja u ustavima entiteta, nadležnostima i mogućnostima u procesu zaštite vitalnih nacionalnih interesa naroda u Bosni i Hercegovini vjerovatno je samo njemu poznato. Radi vraćanja povjerenja u instituciju visokog predstavnika i samog gospodina Schmidta pozivam ga da djeluje nepristrasno prema svim građanima u ovoj zemlji, podjednako tretirajući sve građane i narode' poručio je Salkić.

Pozvao je visokog predstavnika da poduzme korake u skladu sa ovlaštenjima, te obezbijedi identične mehanizme Bošnjacima i Hrvatima u ovom entitetu u procesu donošenja odluka kakve je obezbijedio Hrvatima i Srbima u entitetu Federacija BiH.

'Samo na takav način može vratiti poljuljano povjerenje Bošnjaka u ovom entitetu da je visoki predstavnik za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine i da je tu radi zaštite interesa i prava svih građana u Bosni i Hercegovini. Naravno, ako se osjeća i smatra visokim predstavnikom za cijelu Bosnu i Hercegovinu obzirom da ga Dodik i srpski političari u ovom entitetu ne priznaju kao visokog predstavnika', naveo je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije