Ramiz Salkić reagirao na izjavu Dodika o mogućnosti mobilizacije Vojske RS-a

12
Radiosarajevo.ba
Ramiz Salkić reagirao na izjavu Dodika o mogućnosti mobilizacije Vojske RS-a
Foto: Arhiv / Salkic reagirao na izjavu Dodika

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić rekao je danas, 12. maja 2021. godine, da izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o mobilizaciji Vojske RS-a pokazuje da separatistička politika koju on zagovara i provodi ima razrađen i vojni plan djelovanja radi realizacije ideje podjele Bosne i Hercegovine.

Reagujući na današnju izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kojoj je između ostalog rekao da je „veoma brzo moguće ponovo mobilizovati vojsku RS-a".

Potpredsjednik Salkić je istakao da svako pominjanje mogućnosti mobilizacije takve vojske otvara mogućnost ponavljanja genocida.

"Izjava Milorada Dodika u kojoj kaže da se vrlo brzo može ponovo mobilizirati Vojska RS-a je otvorena prijetnja miru i stabilnosti.

Ova izjava pokazuje da separatistička politika koju zagovara i provodi Milorad Dodik ima razrađen i vojni plan djelovanja radi realizacije ideje podjele Bosne i Hercegovine.

OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji trebaju odmah reagirati i sankcionisati ovakvo djelovanje.

Vojska RS-a je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu presuđena da je počinila genocid nad muslimanima Bošnjacima stanovnicima „sigurne zone“ UN Srebrenica u julu 1995. godine.

Njen komandant, ali i mnogi drugi nižerangirani oficiri i vojnici osuđeni su za genocid i druge teške zločine koje su počinili.

Svako pominjanje mogućnosti mobilizacije takve vojske otvara mogućnost ponavljanja genocida.

Zbog toga je krajnje vrijeme za neodložnu reakciju prije svega visokog predstavnika i zemalja koje su garanat Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi u reakciji potpredsjednika Salkića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije