Islamska zajednica reagirala na posljednje odluke i izjave Christiana Schmidta

16
Radiosarajevo.ba
Islamska zajednica reagirala na posljednje odluke i izjave Christiana Schmidta
Foto: Kolaž / Islamska zajednica, Christian Schmidt

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, reagovala je Islamska zajednica u BiH.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini dijeli zabrinutost velikog broja svojih članova i pripadnika posljednjim odlukama, ali i izjavama visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Europarlamentarka iz Nizozemske i član Bundestaga poručili Schmidtu: "Opozovite vašu odluku"

Europarlamentarka iz Nizozemske i član Bundestaga poručili Schmidtu: "Opozovite vašu odluku"

Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini kao vjersku zajednicu koja okuplja značajan broj građana Bosne i Hercegovine svako rješenje koje produbljuje podjele i segregaciju umjesto da promoviše integraciju i jednaka prava svakog građanina na čitavoj teritoriji države korak su u pogrešnom pravcu. Ne ulazeći u političke implikacije ove odluke i procese koji se odvijaju, Islamska zajednica smatra da je dužna upozoriti na pogrešan pravac u kojem se Bosna i Hercegovina pokušava usmjeriti.

Nadalje, posljednja izjava gospodina Schmidta kako “Bošnjaci ovdje žive i trebaju živjeti” je u najmanju ruku zabrinjavajuća, jer šalje poruku da neko Bošnjacima treba dati pravo da žive na svojoj zemlji", saopćio je Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

"Opstanak Bošnjaka kao naroda i države Bosne i Hercegovine ne zavise od volje bilo koga osim njih samih i građana i naroda koji u Bosni i Hercegovini žive. Govor u javnosti o tome kako Bošnjaci imaju „pravo da žive“ ukazuje na opravdanu zabrinutost velikog broja vjernika iskazanu u kontaktima sa svojim imamima, koji su u tome prepoznali osporavanje njihovog, ne samo političkog subjektiviteta, nego i pukog opstanka, naročito kada uzmemo u obzir da se radi o narodu koji je preživio genocid.

Smatramo da je obaveza Islamske zajednice upozoriti na ove procese. Bosni i Hercegovini su potrebne evropske vrijednosti i standardi ukoliko želi postati dijelom ujedinjene Evrope i svako odstupanje od njih, bilo u ustavnim rješenjima, građanskim i ljudskim pravima, pa i čak u javnoj komunikaciji zvaničnika, nije dobrodošlo", navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije