Schmidt uskoro pred Evropskim parlamentom: Traži se objašnjenje izmjena Izbornog zakona

15
Radiosarajevo.ba
Schmidt uskoro pred Evropskim parlamentom: Traži se objašnjenje izmjena Izbornog zakona
FOTO: Fena / Visoki predstavnik Christian Schmidt

Zastupnica Evropskog parlamenta Tineke Strik objavila je putem Twittera kako će Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, doći uskoro u Brisel.

"Upravo potvrđeno - na naš zahtjev, Christian Schmidt će se pojaviti pred Komitetom za vanjske poslove Evropskog parlamenta kako bi razjasnio razloge za donošenje svojih nedemokratskih mjera", objasnila je Strik.

Podsjetimo da su Strik i član njemačkog Bundestaga Boris Mijatović uputili otvoreno pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu povodom njegove odluke o nametanju izmjena izbornog zakona BiH koji se odnosi na Federaciju BiH zatraživši od njega da povuče odluku te da dopusti da se kroz demokratski proces dođe do rješenja problema u vezi sa izbornim zakonom.

Iz Granične policije BiH tvrde da osuđenog pedofila Ivicu Miškovića štite dva zakona

Iz Granične policije BiH tvrde da osuđenog pedofila Ivicu Miškovića štite dva zakona

Zatražili su i da objasni špekulacije o koordinaciji sa službenim Zagrebom prilikom donošenja odluke.

Pozvali su Schmidta da elaborira način na koji je njegova upotreba Bonskih ovlaštenja u skladu sa relevantnim odredbama OSCE-a te zatražili i nezavisnu procjenu njegovih prijedloga koju bi sačinio OSCE, između ostalog.

Napomenimo kako je visoki predstavnik 2. oktobra donio izmjene Izbornog zakona BiH, ali je promijenio i Ustav FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije