Aerodrom Mostar: Niskotarifne kompanije će slijetati i na Ortiješ?

Fena
Aerodrom Mostar: Niskotarifne kompanije će slijetati i na Ortiješ?
/ Foto: Allgäu-Airport
Marko Đuzel, jedan od čelnih ljudi Aerodroma Mostar, izjavio je kako bi se, ako se osigura 500 tisuća konvertibilnih maraka subvencija, u Hercegovinu mogla dovesti jedna niskotarfna avio kompanija.

Tako bi se uspostavilo nekoliko novih međunarodnih zračnih koridora iz Mostara.

"Postoji nekoliko paketa subvencija koje bismo trebali dobiti da bismo mogli načiniti ovaj iskorak. Ono što priželjkujemo u idućoj godini je 500.000 maraka subvencija jer je to iznos koji dovedi jednu od niskotarifnih avio kompanija i omogućava da se uspostavi nekoliko zračnih koridora, recimo s Njemačkom i skandinavskim zemljama", izjavio je Đuzel.

Na sličan način zračne koridore s ostatkom Evrope otvorio je Aerodrom Tuzla. Za ovu namjenu Vlada Tuzlanskog kantona izdvaja 700 hiljada maraka, a projekt se pokazao uspješnim.

"Nama čak i ne bi trebalo toliko novca koliko dobiva tuzlanski aerodrom. Sve projekcije koje imamo pokazuju kako bismo s 500.000 KM mogli pokriti troškove koje iziskuje suradnja s jednom niskotarifnom avio kompanijom – kaže Đuzel.

Dodao je kako nakon posljednjih susreta s predstavnicima Vlade HNK-a imaju razloga za optimizam te se nadaju kako će u konačnici ta priča biti realizirana.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na prošloj sjednici usvojila je odluku na temelju koje će u idućoj godini Aerodromu Mostar biti osigurana sredstva za uspostavu novih zračnih linija. Nije precizirano o kojem je iznosu riječ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije